6.9 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 4:09
No menu items!

Pro Democraţia monitorizează alegerile parlamentare

spot_img

Asociaţia Pro Democraţia anunţă că va monitoriza campania electorală şi va observa procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul României care vor avea loc pe 9 decembrie.

APD îşi propune, ca şi în cazul scrutinelor anterioare, monitorizarea modului în care se aplică legislaţia în vigoare, respectarea acesteia de către actorii instituţionali, politici şi din societatea civilă, combaterea intervenţiilor arbitrare şi neconstituţionale asupra normelor legale.

”Vom monitoriza mecanismele financiare prin care se cheltuie resursele publice, finanţarea partidelor politice, activitatea autorităţilor publice – locale şi centrale – şi managementul electoral, în vederea asigurării bunei funcţionari a acestui proces. De asemenea, unde este necesar, vom înainta recomandări de îmbunătăţire a practicilor administrative electorale din perspectiva organizării alegerilor parlamentare”, se spune în comunicatul organizaţiei.

De asemenea, Asociaţia Pro Democraţia va monitoriza campania de pe internet, ”un sector care nu este reglementat suficient şi care este utilizat, de multe ori abuziv, de către competitorii electorali”.

Monitorizarea permanentă se realizează prin intermediul platformei  www.alegericorecte.ro , adresa la care APD primeşte din partea cetăţenilor sesizări cu privire la neregulile şi fraudele care apar în timpul procesului electoral, urmând ca disfuncţionalităţile constatate să le transmită instituţiilor competente şi să prezinte rapoarte de monitorizare periodice.

În plus, în zilele de 8 şi 9 decembrie, Asociaţia Pro Democraţia pune în funcţiune serviciul TelVerde gratuit 0800 070 100 unde cetăţenii se pot informa sau pot sesiza nereguli sau fraude legate de procesul electoral.