15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 2:16
No menu items!

Printul Harry a obținut despăgubiri în valoare de 140.600 de lire sterline în procesul intentat unor tabloide pentru interceptări telefonice ilegale

spot_img

Printul Harry a ieșit victorios în 15 din cele 33 de cereri de despăgubire împotriva Mirror Group Newspapers (MGN), în urma unei bătălii juridice de mare anvergură la Înalta Curte, printr-o hotărâre istorică. Ducele de Sussex, în vârstă de 39 de ani, a dat în judecată MGN pentru despăgubiri, susținând că jurnaliștii de la titlurile sale – Daily și Sunday Mirror și Sunday People – au colectat ilegal informații.

Disputa juridică s-a axat pe metode precum pirateria telefonică, „blagging” sau obținerea de informații prin înșelăciune și utilizarea de investigatori privați pentru activități ilegale. MGN a negat că 28 din cele 33 de articole istorice ar fi implicat colectarea ilegală de informații, restul de cinci nefiind admise.

Judecătorul Fancourt a pronunțat hotărârea, favorizându-l pe Prințul Harry în 15 cereri și acordându-i despăgubiri în valoare de 140.600 de lire sterline – puțin sub o treime din cele 443.000 de lire sterline cerute de duce. Hotărârea a abordat, de asemenea, cereri similare formulate de alte trei persoane, inclusiv actorul Michael Turner, care îl interpretează pe Kevin Webster în Coronation Street, și a decis în favoarea lui Turner în 4 din cele 27 de cereri, acordându-i daune de 31 650 de lire sterline, arată Mirror.

Într-un rezumat al hotărârii sale, judecătorul Fancourt a recunoscut că pirateria telefonică și colectarea ilegală de informații au fost dovedite în parte, declarând: „Am constatat că 15 din cele 33 de articole care au fost judecate au fost produsul pirateriei telefonice a telefonului său mobil sau a telefoanelor mobile ale asociaților săi, sau produsul altor tipuri de colectare ilegală de informații”.

Judecătorul a subliniat că, deși telefonul prințului Harry a fost piratat într-o măsură modestă, probabil că a fost controlat cu atenție de către anumite persoane din fiecare ziar. Cu toate acestea, el a remarcat că piratarea telefoanelor nu a fost singurul instrument jurnalistic din acea perioadă, iar afirmațiile legate de celelalte 18 articole nu au rezistat unei analize atente.

În ciuda victoriei, judecătorul Fancourt a recunoscut că Mirror Group nu a fost singurul responsabil pentru toate activitățile ilegale îndreptate împotriva Ducelui. Daunele acordate au fost descrise ca fiind modeste, având în vedere contextul mai larg al comportamentului opresiv al presei față de Prințul Harry de-a lungul anilor.

Ca răspuns la această hotărâre, un purtător de cuvânt al MGN a declarat: „Salutăm hotărârea de astăzi, care oferă afacerii claritatea necesară pentru a merge mai departe în urma unor evenimente care au avut loc cu mulți ani în urmă. În cazul în care au avut loc abateri istorice, ne cerem scuze fără rezerve, ne-am asumat întreaga responsabilitate și am plătit despăgubiri corespunzătoare.”

Procesul de profil înalt, care s-a întins pe parcursul a șapte săptămâni, a prezentat probe de la numeroși martori, inclusiv foști jurnaliști, editori, anchetatori privați și directori MGN. Prințul Harry, care s-a confruntat cu opt ore de interogatoriu pe parcursul a două zile, și-a prezentat cazul într-o apariție în boxa martorilor care a atras atenția presei mondiale.

Această bătălie juridică este unul dintre cele cinci cazuri în care ducele a fost implicat la Înalta Curte, incluzând cereri împotriva Associated Newspapers Limited (ANL) și News Group Newspapers (NGN). Litigiile sale civile includ, de asemenea, o contestație împotriva Ministerului de Interne cu privire la furnizarea de securitate personală și o acțiune legată de calomnie împotriva ANL.

 

Amalia-Alessandra