9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:57
No menu items!

Primele de Paște au urcat salariul mediu și în aprilie, cu 1,7%

spot_img

După un avans semnificativ de 5% în luna martie, câștigurile salariaților din România au urcat pentru a doua lună, consecutiv, ca urmare a premilor ocazionale

România, cea mai mare creștere a costului orar cu forța de muncă după Estonia și Lituania

În luna aprilie a acestui an, câștigul salarial mediu brut a fost de 2.395 de lei, cu 1,7% mai mare decât în luna martie, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Cel mai mult au câștigat angajații din bănci și asigurări, iar cel mai puțin – cei din hoteluri și restaurante.

”Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.735 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 29 lei (1,7%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.888 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (986 lei)”, se arată într-un comunicat de presă al INS.

Raportat la inflație, salariul mediu a crescut cu 1,4%. Potrivit INS, în luna aprilie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în activitățile auxiliare intermedierilor financaire, în extracția cărbunelui, în silvicultură și tranzacții imobiliare, cu procente cuprinse între 22,8% și 4%. La polul opus, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în fabricarea produselor de tutun, a celor din cauciuc, a produselor farmceutice și în servciile anexe extracției. Aici, procentele au variat între -51,4% și -3%.

În sectorul bugetar  s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: învăţământ (-1,3%), sănătate şi asistenţă socială (-0,5%), administraţie publică (-0,3%).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,5%. Raportat la inflație, avansul față de aprilie 2013 a fost de 3,3%.

C.C.