10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 8:17

Primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu, reținut de DNA

spot_img

Primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu, a fost reținut, miercuri seara, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), sub acuzația de luare de mită. El urmează să fie prezentat joi magistraților Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Alături de edil, în dosar a fost pusă sub acuzare și avocata Loredana Claudia Radu, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Reprezentanții DNA au precizat, într-un comunicat de presă, că în perioada 2006 – 2007, Onțanu “ar fi acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri care totalizau 83.500 de metri pătrați, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991”.

“După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare – cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil. În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot către suspecta Radu Loredana Claudia”, se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, “prețul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (prețul total, 250.000 euro)”.

“În contractul încheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat, în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului”, mai arată anchetatorii.

Oficialii DNA subliniază că, în realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia.

“Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onțanu și avea o valoare de piață de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive”, concluzionează procurorii.

Atât primarului Neculai Onțanu, cât și avocatei Loredana Radu le-au fost aduse la cunoștință acuzațiile miercuri seara.

R.D.