16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 7:41
No menu items!

Primarul Chişinăului: Riscul ca Transnistria să fie anexată Rusiei este major. Rusia aşteaptă o oportunitate

spot_img

chirtoaca-adevarul

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, susţine că riscul ca Transnistria să fie anexată Rusiei este major, iar Federaţia Rusă „aşteaptă o oportunitate”.

Întrebat la RFIcât de mare este, în contextul actual, riscul ca Transnistria să fie anexată Rusiei, Dorin Chirtoacă a răspuns: „Riscul este major, indiscutabil! Transnistria nu o dată a cerut să fie alipită Federaţiei Ruse, Federaţia Rusă nu o dată şi-a exprimat disponibilitatea. Federaţia Rusă, în acelaşi timp, a recunoscut Osetia şi Abhazia în Georgia, le-a recunoscut independenţa în 2008, atunci când a avut loc acel conflict militar cu Georgia şi, practic, aşteaptă o oportunitate şi pentru Transnistria. Este suficient să apară o situaţie ieşită din comun, aşa cum s-a întâmplat în 2008 în Georgia sau cum s-a întâmplat în Kiev, în Ucraina, acum, în 2013-2014, şi Rusia face pasul următor. Dacă se întâmplă o situaţie similară la Chişinău, automat Rusia se va folosi de o asemenea instabilitate, pentru a-şi consolida poziţia în regiune şi cu siguranţă fie va recunoaşte Transnistria, fie o va anexa direct, fie îşi va extinde controlul asupra întregii Republici Moldova, în cazul unui asemenea scenariu nefericit„.

Primarul liberal al Chişinăului consideră că „integrarea europeană rămâne a fi singura opţiune, singura alternativă şi promovarea accelerată a acesteia reprezintă singura şansă ca şi această parte a lumii să devină mai democratică, mai civilizată, mai prosperă, până la urmă şi oamenii de aici să aibă o viaţă mai bună”.

Preşedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burlă, a cerut marţi Moscovei să analizeze posibilitatea anexării legale a Transnistriei la Rusia. Cererea a intervenit după ce locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii teritoriului la Rusia.

R.D.