17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:22
No menu items!

Prima reacție a lui Iohannis după doborârea dronei americane în Marea Neagră

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, că doborârea dronei americane MQ-9 Reaper de către un avion de luptă rusesc Su-27 este „un incident grav și regretabil”.

„Incidentul cu dronă care a avut loc ieri este un incident grav şi regretabil. Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a precizat Klaus Iohannis, miercuri la Sofia, întrebat care sunt implicaţiile de securitate după ce drona americană a fost doborâtâ de un avion de război rusesc deasupră Mării Negre.

Preşedintele Bulgariei Rumen Radev a afirmat că acest incident măreşte riscul securităţii noastre, în contextul acestui război început de Rusia împotriva Ucrainei.

„Acest conflict creşte într-un conflict global, economic. Noi trebuie să nu transformăm tot acest lucru. Dacă acest conflict va continua, în timp, va cuprinde teritorial. Deci aceste conflicte se vor extinde. Vedeţi şi explozia care a avut loc asupra interconectorului, moartea multor cetăţeni, acum şi întâmplarea cu această dronă asupra Mării Negre. Asta trebuie să ne spună că fiezare zi în care are loc război măreşte riscul securităţii noastre, nu doar riscul economic”, a spus Rumen Radev, în conferinţa comună de presă cu şeful statului Klaus Iohannis.

Un avion de război rusesc a lovit marţi o dronă de supraveghere americană deasupra Mării Negre, lovind elicea dronei şi determinându-i pe operatorii săi americani să o prăbuşească în apele internaţionale, potrivit Pentagonului, în primul contact fizic cunoscut între armatele ruse şi americane de la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut.

Doborârea dronei MQ-9 Reaper a escaladat imediat tensiunile dintre Casa Albă şi Kremlin, oficialii americani acuzând forţele ruse implicate în incident de comportament periculos, în timp ce Moscova acuză SUA că spionează pentru a da informaţii armatei ucrainene şi escaladează conflictul până la o confruntare militară directă.

                                                                                                                   Adina Silav