26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 17:58
No menu items!

Primăria vinde RADET la pachet cu Electrica

spot_img

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, face un pas important pe calea materializării visului său de concesionare a serviciilor Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, informează reporterul Sursa zilei. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va decide în şedinţa de miercuri, 30 octombrie, dacă administraţia locală va prelua centralelor electrotermice (CET) din Capitală.

Pe mesele consilierilor se va afla proiectul privind aprobarea memorandumului referitor la realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Bucureşti printr-un sistem integrat de alimentare cu energie termică (preluarea în domeniul public al Municipiului Bucureşti a CET Vest, CET Sud, CET Progresul, CET Titan şi CET Grozăveşti).

Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu (PNL), declara pe 4 septembrie, în cadrul unei şedinţe a CGMB, că pentru municipalitate prioritară este fuzionarea dintre RADET şi Electrocentrale Bucuresti (ELCEN). Astfel, datoriile RADET către furnizorul de energie termică ar putea fi şterse, iar noua societate rezultată din unificarea cu ELCEN ar fi mai atractivă pentru investitori.

Sorin Oprescu a declara în 2011 că, în opinia sa, concesionarea de servicii ar fi cea mai bună soluţie pentru RADET, “după modelul Apa Nova”.

RADET a acumulat obligatii restante fata de ELCEN in suma de peste  2, 2 miliarde de lei lei, din care mai bine de 1,16miliarde de lei reprezintă contravaloarea energiei termice și apa de adaos și circa un miliard de lei – majorări de întârziere.

Premierul Victor Ponta și primarul Capitalei Sorin Oprescu au analizat încă din primele zile ale lui septembrie posibilitatea fuzionării celor două regii.

Fuziunea celor două regii pare să fie un pas către privatizarea RADET, de vreme ce guvernul vrea să privatizeze în prima parte a anului viitor ELCEN Bucuresti, Electrica si complexele energetice Hunedoara si Oltenia, dupa ce va finaliza, în 2012, listarea la bursă a Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. (Liviu Moşoiu)