3.9 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 12:50
No menu items!

Prețurile la produsele de bază vor exploda până în decembrie

spot_img

Preţurile în construcţii şi în comerţul cu amănuntul vor creşte alarmant până în luna decembrie, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit datelor publicate de INS, managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii şi o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, până în luna decembrie.

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere accentuată. Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni”, arată datele INS.

Potrivit estimărilor din acestă lună, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei și a numărului de salariaţi  Însă, în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere accentuată a acestora.

În sectorul comerţ cu amănuntul, se estimează pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere moderată, iar angajatorii prognozează o creştere a numărului de salariaţi. În schimb, se așteaptă o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea, de asemenea, tendinţă de creştere.

                                                                                                                Adina Silav