28.2 C
București
duminică, 24 septembrie 2023 - 19:58
No menu items!

Prețul gazelor a crescut cu până la 17%, după ce Rusia a tăiat livrările pentru Polonia

spot_img

Prețul gazelor în Europa a crescut până la 17% după ce Rusia a tăiat livrarea de gaze Poloniei. Temerile pe piață sunt că alte state europene ar putea fi lovite, transmite Bloomberg. Iar, Gazprom a anunțat deja că Bulgaria este următoarea țară care nu va mai beneficia de această resursă.

„Ar putea fi un precedent pentru tăieri suplimentare ca urmare a cererii Rusiei pentru plata în ruble”, a spus Patricio Alvarez, analist de la Bloomberg Intelligence.

Livrările de gaze din Rusia către Polonia au fost oprite, iar la Ministerul polonez pentru Climă a fost creată o echipă de criză. 

Moscova a transmis, prin intermediul agenției de presă rusă de stat TASS, că Gazprom nu confirmă informația conform căreia furnizarea de gaz rusesc către Polonia a fost deja oprită, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kupriyanov.

Cu toate acestea, compania amintește că de ”azi Polonia este obligată să plătească pentru aprovizionarea cu gaz în conformitate cu noua procedură de plată”. Acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce sugerează că acesta ar fi motivul pentru care s-au oprit livrările. 

De cealaltă parte, Varșovia spune că are suficiente rezerve pentru a face față suspendării, după ce a refuzat cererea Kremlinului de a plăti în ruble.

                                                                                                                    Adina Silav