15.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 2:08
No menu items!

Președintele Germaniei, reales pentru un nou mandat de 5 ani. Ce i-a transmis Iohannis

spot_img

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a fost reales în funcţie, duminică, pentru un mandat de cinci ani. Unul dintre primii șefi de stat care l-a felicitat a fost Klaus Iohannis. El a transmis un mesaj pe contul său de Twitter în care vorbește despre „parteneriatul puternic între România și Germania”. 

„Felicitări, domnule Frank-Walter #Steinmeier, pentru realegerea dumneavoastră ca președinte federal german. Aștept cu nerăbdare cooperarea noastră pentru un parteneriat puternic între România și Germania”, a scris Iohannis pe Twitter. 

Funcţia de preşedinte al Germaniei este onorifică, iar puterea se află pe mâna şefului Guvernului şi Parlamentului. Însă preşedintele german este autoritatea morală a ţării.

Pentru Steinmeier este al doilea mandat de preşedinte. El a fost ales cu majoritate de voturi de colegiul electoral constituit special, care reuneşte deputaţi, aleşi locali, foşti lideri, dar şi personalităţi ale societăţii civile.

Între personalităţile preferate de către germani, „Steini” provine din Partidul Social Democrat, formaţiunea actualului cancelar Olaf Scholz.

Fost ministru de Externe timp de peste şapte ani, în perioadele 2005-2009 şi 2013-2017, dar şi rivalul înfrânt al Angelei Merkel la Cancelarie în alegerile parlamentare din 2009, Steinmer i-a succedat în 2017 lui Joachim Gauck, un fost pastor disident în fosta Germanie comunistă.

Raluca Dan