10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 9:29
No menu items!

Președintele Bundestagului: ”Demonstrațiile arată că societatea noastră este deschisă”

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Wolfgang Schäuble, președintele Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german), nu împărtășește îngrijorările exprimate de mulți dintre colegii săi în legătură cu protestele ce au loc în numeroase orașe germane împotriva măsurilor restrictive impuse de autorități pe fondul crizei coronavirus. 

”Demonstrațiile arată că societatea noastră este deschisă”, afirmă veteranul creștin-democrat, într-un interviu acordat cotidianului „Welt am Sonntag”. ”Articularea dorinței de menținere a libertății de exprimare este un lucru bun”, subliniază Schäuble.

Potrivit președintelui Bundestagului, participarea la proteste a unor persoane ce susțin ”teorii absurde” este inevitabilă. ”Nimeni nu este scutit de aplauzele taberei greșite. Cu toate acestea, îi sfătuiesc pe toți cei care apără legea fundamentală să păstreze distanța față de extremiști pentru a nu se infecta într-un fel sau altul”, a spus politicianul conservator.

Amintim că de câteva săptămâni, mii de oameni protestează în mai multe orașe din Germania împotriva restricțiilor impuse de guvernul de la Berlin, respectiv autoritățile landurilor federale în vederea combaterii epidemiei de coronavirus. Unul dintre cele mai importante proteste a avut loc recent la Stuttgart (capitala landului Baden-Württemberg), unde zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a scanda între altele împotriva unor presupuse planuri de vaccinare forțată a populației sau de interzicere a folosirii banilor lichizi.

De asemenea, mulți demonstranți acuză autoritățile că ignoră efectele negative pe care tehnologia 5G le-ar avea asupra sănătății umane, dar și a animalelor. În capitala Berlin au existat ciocniri între forțele de ordine și manifestanți.

Wolfgang Schäuble declară că restricțiile impuse pe fondul crizei coronavirus nu au periclitat nicio secundă democrația germană. ”Determinarea de a lupta împotriva pandemiei s-a împletit cu convingerea de a menține principiile ordinii de drept și ale democrației parlamentare”, a subliniat Schäuble.

Cancelarul Angela Merkel: Restricțiile, o mare provocare pentru democrație

Într-un mesaj video publicat sâmbătă (23 mai), cancelarul Angela Merkel a reiterat că limitarea drepturilor fundamentale în criza coronavirus pune la grea încercare democrația. Totuși, măsurile au fost necesare, a arătat doamna Merkel. Aceasta a arătat că înțelege preocupările cetățenilor cu privire la constrângerile apărute pe fondul pandemiei, subliniind că guvernul pe care îl conduce nu impune cu ușurință restricții asupra drepturilor fundamentale. „De aceea, restricțiile ar trebui să fie cât mai scurte. Ele au fost însă necesare și le-am justificat întotdeauna, pentru că ne simțim responsabili pentru demnitatea oamenilor, așa cum stipulează articolul 1 din legea noastră fundamentală”, a explicat Angela Merkel.

Admițând că guvernul trebuie să justifice de ce nu ridică sau relaxează unele restricții, cancelarul german și-a exprimat satisfacția că situația epidemiologică actuală din Germania permite reluarea multor activități întrerupte timp de mai multe săptămâni din cauza coronavirusului.

Optimism exagerat

În interviul acordat „Welt am Sonntag”, Wolfgang Schäuble a criticat optimismul manifestat de colegul său de partid, ministrul federal al Economiei, Peter Altmeier, considerând că acesta cosmetizează actuala criza economică. „Am considerat drept curajoasă oferirea de asigurări că fiecare loc de muncă va fi păstrat și că nimeni nu va avea de suferit. Este un lucru îndrăzneț să presupui că totul va continua la fel de fericit ca înainte când economia globală scade cu până la zece la sută”, a spus politicianul german.

Este iresponsabil să spunem că toate pierderile pot fi compensate cu ajutor de stat. „Trebuie să spunem clar: această criză ne va afecta pe toți. Trebuie să ne asigurăm că sarcinile sunt distribuite cât de cât echitabil și mai ales să îi ajutăm pe cei care suferă cel mai mult. Însă este foarte clar: pentru mulți oameni, această criză va aduce restricții considerabile”, a conchis președintele Bundestagului.