14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:00
No menu items!

Directorul chinez: Laboratorul Wuhan are viruși de lilieci, dar nicio tulpină de COVID-19

spot_img

Orașul Wuhan, centrul focarului de coronavirus din China, a efectuat, duminică, 1.146.156 de teste pentru a-i identifica pe transportatorii asimptomatici ai virusului. În contextul efortului de testare chinez, suprapus efectelor devastatoare din SUA, unde s-au înregistrat aproape 100.000 de decese, directorul laboratorului afirmă că susținerile președintelui Donald Trump că virusul a scăpat din laborator este „fabricație pură”, scrie The Guardian.

Laboratorul de virologie din Wuhan, orașul din centrul focarului chinez, lucra la trei tulpini vii de coronavirus de lilieci, dar niciunul nu se potrivește cu cel care a provocat pandemia Covid-19, a spus directorul său.

Wang Yanyi, directorul Institutului de Virologie Wuhan, a declarat pentru radiodifuzorul de stat chinez CGTN că cea mai apropiată potrivire genetică cu virusul răspândit în întreaga lume a fost de doar 79,8%, adăugând că afirmațiile făcute de președintele american Donald Trump și de alții că virusul ar fi putut scăpa din instalație au fost „fabricație pură”.

Oficialul chinez a explicat: „Institutul nostru a primit prima dată eșantionul clinic de pneumonie necunoscută pe 30 decembrie anul trecut … Nu aveam niciun fel de cunoștințe înainte, nici nu am întâlnit, cercetat sau păstrat virusul. De fapt, la fel ca toată lumea, nici măcar nu știam că virusul există. Cum ar fi putut scăpa din laboratorul nostru când nu l-am avut niciodată?

Comunitatea științifică a respins în mare parte teoriile conform cărora virusul provine dintr-un laborator, dar originile bolii au fost din ce în ce mai politizate, pe măsură ce întrebările privind responsabilitatea au încordat relațiile diplomatice ale Chinei, notează jurnaliștii americani.

Washingtonul a acuzat China că este responsabilă pentru pandemie, iar țări precum Australia au solicitat o investigație independentă a cauzelor focarului.

Trump și secretarul de stat american, Mike Pompeo, au susținut anterior că au o „cantitate semnificativă de dovezi” care arată că virusul provenea dintr-un laborator, dar Pompeo s-a îndepărtat ulterior de această variantă. El a spus la începutul acestei luni într-un interviu: „Știm că a început în Wuhan, dar nu știm de unde sau de la cine și acestea sunt lucruri importante.”

Interviul cu Wang vine chiar în ziua în care China răspunde direct pe cale diplomatică acuzațiilor. Duminică, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a cerut SUA și China să colaboreze și a condamnat că „unii politicieni ignoră faptele și alcătuiesc nenumărate minciuni și teorii ale conspirației referitoare la China”.

Experții în sănătate publică și americanii se tem acum de un al doilea val de infecții cu SARS-CoV-2, în contetxul relaxării restricțiilor, la doar câteva zile distanță de atingerea a 100.000 de decese cauzate de Covid-19.

New York Times a marcat pragul, imprimând pe prima pagină aproape 1.000 de avize de Covid-19, provenite din sute de documente americane. Titlul vorbea despre o „pierdere incalculabilă”.

La nivel global, s-au înregistrat peste 5,3 milioane de infectări și 342.000 de decese. SUA a înregistrat cele mai multe dintre aceste cazuri, 1,6 milioane îmbolnăviri.

Trump a afirmat la începutul crizei că se vor înregistra mai puțin de 100.000 de morți, în ciuda celor 12 modele pe care Centrul pentru Controlul Bolilor folosește. Deborah Birx de la grupul de lucru COVID-19 al Casei Albe a afirmat în mod repetat că numărul de decese până la 1 iunie va fi cuprins între 100.000 și 240.000, dacă strategiile de atenuare continuă.

Acesta a fost un weekend lung, al Zilei Memoriei în SUA și fiecare stat și-a relaxat într-o oarecare măsură restricțiile.

În Arizona, turiștii au inundat Interstate-17, provocând un blocaj de trafic pe 15 mile, pentru a ajunge la unele dintre cele mai frumoase canioane ale deșertului. Unele zone, inclusiv Lacul Saguaro, au devenit atât de aglomerate încât autoritățile au fost nevoite să le închidă.

Sâmbătă, Trump a fost văzut jucând golf la clubul său din nordul Virginiei, o mișcare care a atras unele critici, deși se încadrează în categoria activităților încurajate de grupul de lucru al Casei Albe. Trump promovat din nou ideea că SUA se întoarce la normal și, din nou, a tweetat sprijinul său pentru medicamentul hidroxiclorochină, încă neprobat.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a cerut ca grupurile de participanți la ceremonii onorând veteranii să nu depășească 10 persoane, avertizând că distanțarea socială și măștile de față ar trebui să facă parte din orice planuri de reuniune. “Depinde de modul în care oamenii acționează … Puteți avea, de asemenea, o adunare complet nesigură de 10 persoane”, a spus Cuomo.

Pe plajele din New York, New Jersey și Connecticut, care au fost redeschise, oamenii au fost sfătuiți să rămână la cel puțin șase metri distanță.

Minnesota a riidicat restricțiile și izolarea la domiciliu, în ciuda avertismentelor asistenților cu privire la faptul că orice creștere a cazurilor ar epuiza proviziile de echipamente de protecție. 

În această săptămână, 11 state au raportat un număr record de cazuri noi de Covid-19, potrivit unui raport al Reuters. Sâmbăta Iowa a înregistrat o creștere record a deceselor.

Vineri, membrul grupului de lucru coronavirus de la Casa Albă, Dr. Anthony Fauci, a declarat că noile focare localizate sunt „inevitabile”, deoarece măsurile de atenuare au fost relaxate. El a spus că o a doua undă a infectărilor ar putea fi evitată dacă măsurile de stopare a virusului sunt menținute – testarea, carantina și urmărirea contactelor. Ore mai târziu, Trump a ignorat îndrumările specialiștilor și a ordonat redeschiderea lacașelor de cult pentru sfârșitul de săptămână.