23.5 C
București
joi, 24 iunie 2021 - 9:41

Presa străină despre Piața Universității: “România este pe cale să facă o revoluție?”

spot_img

Presa străină acordă în continuare spații importante protestelor de la Bucureşti , dar și situaţiei răniţilor în tragedia din clubul Colectiv, bilanţului victimelor anchetelor şi situaţiei politice din ţară. Jurnaliștii străini se întreabă chiar dacă este vorba despre o “revoluţie”.

Astfel, BBC scrie că răniţi au fost transportaţi duminică seara cu un avion NATO către spitale din Marea Britanie şi Norvegia şi precizează că patru dintre aceștia au murit duminică, iar nouă sâmbătă. Peste 30 de persoane sunt spitalizate în continuare în stare critică în România, scrie postul britanic citându-l pe ministrul român al sănătăţii și adăugând că alte 21 de persoane sunt tratate în spitale din întreaga Europă şi în Israel. Cei trei proprietari ai clubului Colectiv au fost arestaţi pentru supraaglomerarea din discoteca în care avut loc tragedia, lipsa numărului necesar de ieşiri şi faptul că nu ar fi fost autorizaţi să găzduiască un asemenea concert, mai precizează jurnaliștii britanici.

“Îngrijorările cu privire la faptul că siguranţa clubului a fost compromisă din cauza corupţiei – o veche problemă în România – au intensificat furia publică împotriva elitei politice”, comentează BBC, adăugând că protestele continuă şi că, după ce a fost în Piaţa Universităţii duminică seara, preşedintele Iohannis a scris într-un mesaj postat pe Facebook: “le-am spus oamenilor să rămână implicaţi, că numai împreună putem face din România ţara pe care o dorim”.

Postul german Deutsche Welle aminteşte că incendiul a declanşat proteste antiguvernamentale care denunţă corupţia, în urma cărora premierul Victor Ponta (care este vizat de acuzaţii de corupţie) a demisionat împreună cu Guvernul miercuri, dar şi primarul Sectorului 4, C.P. Piedone, care s-a declarat “vinovat moral” de producerea dramei.

Site-ul francez 20minutes.fr. se întreabă în titlul unui amplu material, realizat împreună cu AFP, dacă “România este pe cale să facă o revoluţie?”. Jurnaliștii francezi comentează că incendiul de acum zece zile a constituit “picătura care a umplut paharul” şi că, după demisia lui Ponta, protestatarii vor o “reformare în profunzime a clasei politice”.

După ce prezintă ceea ce s-a petrecut pe 30 octombrie şi stadiul anchetei cu privire la incendiu, site-ul scrie că “Iohannis a luat lucrurile în mână: după ce a numit un premier interimar, a discutat cu partidele politice şi cu un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor”, discuţie în urma căreia pare să privilegieze soluţia unui “guvern de tehnocraţi” şi urmând să se reîntâlnească cu partidele politice pentru a anunţa la sfârşitul săptămânii o concluzie.

La întrebarea dacă această “criză poate conduce la reforme profunde”, tot site-ul răspunde că “aceasta este întreaga miză”, subliniind că, după ce “Ponta se presupunea că reîncarnează primenirea conducătorilor politici, cetăţenii au dovedit că nu vor mai face concesii politice”.

Și Reuters notează că Iohannis a stat 20 de minute printre cei aproximativ 1.000 de protestatari prezenţi duminică în Piaţa Universităţii, notând că numărul acestora a scăzut în weekend.

Preşedintele a anunţat că va relua consultările cu partidele politice şi lideri ai societăţi civile, scrie agenţia, precizând că sub 100 de răniţi se mai află în spitalele din ţară, dintre care aproximativ 40 în stare critică. “Incendiul a atras atenţia asupra modului în care sunt acordate permise şi sunt inspectate localuri publice în al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană”, arată juraliștii de la Reuters.

“Îmi doresc ca 1.500 – 2.000 de tineri să fie aici în fiecare seară, până când clasa politică ne va auzi. Voi face tot ceea ce voi putea să schimb viitorul acestei ţări”, a declarat pentru Reuters Radu, un tânăr protestatar, în piaţă.

Postul Euronews scrie pe site că, printre victimele incendiului de la Colectiv, se află doi studenţi străini. Manci Ayberk, studentul turc în vârstă de aproximativ 20 de ani, a murit duminică, într-un spital din România, după opt zile de agonie, alături de părinţii săi, iar Tullia Ciotola, în vârstă tot de 20 şi ceva de ani, a fost evacuată în Olanda, dar a decedat la sosire, precizează postul.