12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 14:07
No menu items!

Presa israeliană: Aproape toate statele arabe își doresc distrugerea Hamas

spot_img

Majoritatea liderilor statelor arabe au transmis în mod discret Israelului să nu oprească operațiunile militare din Fâșia Gaza până când nu va distruge mișcarea islamistă din Fâșia Gaza, potrivit unui material publicat de Haaretz.

”În mod public, câțiva din aceștia (precum cei din Egipt și Iordania) se pliază pe opinia publică din țările lor și condamnă uciderea civililor cauzată de răspunsul militar al Israelului. Dar, în culise, aproape toți liderii din regiune, inclusiv din majoritatea statelor din Golf, cer Israelului să finalizeze războiul doar după ce Hamasul este învins, pentru că ei văd această organizație ca un inamic intern periculos”, se arată într-un text semnat de Amos Harel, analist militar al publicației israeliene.

Acesta consideră că este foarte improbabil ca un nou armistițiu umanitar să fie decis prin negocieri, cu scopul eliberării de ostatici, din cauza prețului mult mai mare pe care Hamas îl va cere Israelului.

În cele șaptre zile de armistițiu umanitar, au fost eliberați 110 ostatici israelieni – femei și copii, și mai mulți cetățeni străini. La schimb, au fost eliberați 240 de femei și adolescenți din închisorile israeliene. Aproximativ 140 de ostatici au rămas captivi la Hamas.

Egiptul și monarhiile din zona Golfului și Orientului Mijlociu au nevoie de stabilitate pe plan intern, iar Hamas reprezintă simultan două din cele mai mari amenințări la adresa acestei stabilități: ideologia extremistă prin legătura cu ”Frăția Musulmană” și subordonarea față de Iran.  

V. B.