11 C
București
marți, 5 martie 2024 - 13:32
No menu items!

Premierulul slovac: ”Chiar credeți că este război la Kiev?”. El spune că ”viața acolo este absolut normală”

spot_img

Premierul slovac Robert Fico a declarat marți că ”nu există niciun război la Kiev”, descriind viața din capitala Ucrainei ca fiind ”absolut normală”.

”Chiar credeți că este război la Kiev? Sper că nu vorbiți serios… viața acolo este absolut normală”, a declarat Fico la o conferință de presă când a fost întrebat de ce nu se întâlnește cu premierul Denys Shmyhal în cel mai mare oraș din Ucraina, unde ar putea înțelege mai bine impactul războiului în curs al președintelui rus Vladimir Putin.

În schimb, Fico și Shmyhal urmează să se întâlnească miercuri în orașul Uzhhorod din vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Slovacia. Fico a declarat că alegerea orașului a fost una practică și a fost propusă de partea ucraineană.

Comentariile controversate ale liderului slovac cu privire la siguranța în capitala Ucrainei au avut loc în aceeași zi în care Rusia a atacat țara cu 41 de rachete, provocând moartea mai multor persoane la Kiev și Harkov, zeci de răniți, iar infrastructura a fost distrusă.

Oficialii ucraineni au fost furioși pe Fico, care a atras în repetate rânduri furia Kievului, inclusiv atunci când a promis în timpul campaniei electorale generale de anul trecut din Slovacia ”să nu mai trimită niciun glonț în Ucraina”.

”Lăsați-mă să vă povestesc o zi la Kiev”, a răspuns Oleksiy Goncharenko, un înalt deputat ucrainean. ”Astăzi, toată lumea s-a trezit la 5:43 dimineața pentru că a pornit alarma de raid aerian. Iar o oră mai târziu erau deja primele explozii… Cum a început ziua în Bratislava? Probabil că nu cu sunetul rachetelor rusești”, a spus Oleksiy Goncharenko, conform POLITICO.

Nu este pentru prima dată în această lună când Fico a stârnit indignare prin comentariile sale despre război. În weekend, el a sugerat ca Ucraina să cedeze teritoriu Rusiei pentru a opri agresiunea acesteia și și-a reiterat opoziția față de dorința Ucrainei de a adera la alianța militară NATO. De asemenea, el a pus la îndoială suveranitatea Ucrainei, afirmând că țara se află ”sub influența și controlul total al Statelor Unite”.

D.Constantin