14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 4:58

Premierul Viorica Dăncilă desecretizează protocoalele cu SRI

spot_img
Prim-ministrul Viorica Dăncilă va solicita desecretizarea protocoalelor încheiate între Serviciul Român de Informații și DNA, precum și cu alte instituții ale statului.
 
Avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum  pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala, premierul Viorica Dancila solicita desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului.
 
Solicitarea prim-ministrului se bazeaza pe prevederile legale potrivit carora “se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului lainformatiile de inters public, restrangerii ilegale a exercitiului unor drepturiale vreunei persoane sau lezarii altor interse legitime”.  
 
Potrivit legii, desecretizarea sau trcerea la un alt nivel de secretizare a informatiilor secrete de stat se realizeaza de imputernicitii si functionarii superiori abilitati prin lege sa atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al institutiilor care coordoneaza si controlul masurilorprivitoare la protectia informatiilor clasificate. In situatia protocoalelor de colaborare intre SRI si alte institutii ale statului, persoanele care au dreptul sa declasifice respectivele informatii sunt conducatorii institutiilor semnatare, care, in speta, au si calitatea d autoritate desemnata de securitate.  Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, CSATasigura coordonarea, la nivel national, a tuturor programelor de protectie a informatiilor clasificate.
 
Valeriu Motoc