28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 16:39
No menu items!

Premierul Florin Cîțu a uitat, în iulie, ce a promis în ianuarie

spot_img

Premierul Florin Cîțu a fost de acord să aprobe bugetele unor companii care se află pe pierdere în ședința de guvern de miercuri seară, deși tot el spunea, la începutul anului, că toate companiile de stat cu pierderi vor primi fonduri DOAR în baza unui plan de restructurare sau reformă.

4 ianuarie 2021, Florin Cîțu:

„Companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget doar în baza unui plan de restructurare/reformă. Vă spun clar tuturor. Fiecare proces de restructurare pe care îl voi dispune o să fie monitorizat şi judecat în Guvern”, spunea premierul.

De asemenea, Florin Cîțu a adăugat că evaluarea miniștrilor cabinetului, la 3 sau la 6 luni, va depinde și de prezentarea acestora a stadiului programelor de restructurare/reformă.

29 iunie 2021, ședință de Guvern condusă de premierul Florin Cîțu (imediat după moțiunea de cenzură)

Au fost aprobate bugetele de venituri și cheltuieli pe 2021, pentru CFR SA și CFR Marfă, companii care au pierderi de miliarde de lei.

Conform proiectelor de buget, ultima variantă publicată pe pagina ministerului Transporturilor, administratorul infrastructurii feroviare prevedea o pierdere de 50 milioane de euro, în condițiile în care are oricum pierderi de 2,7 miliarde de lei.

Pe de altă parte, se estimează că operatorul național de marfă  va trece pe profit în 2021, deoarece va reduce drastic cheltuielile salariale – din peste 3.400 de angajați, 1.400 vor pleca acasă.

Dintre societățile feroviare de stat, CFR Călători și Metrorex nu au nici acum aprobate bugetele pe 2021. Asta înseamnă că deși suntem la jumătatea anului, aceste companii nu pot face planuri de investiții, de reparații sau alte previziuni pentru bugetul pe care l-ar obține.

Diana Tache