17.2 C
București
joi, 2 mai 2024 - 14:18
No menu items!

Premierul a cerut, ministrul Fondurilor Europene a executat. Cadrul de implementare al PNRR, în dezbatere publică

spot_img

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a pus, vineri, în dezbatere publică OUG pentru stabilirea cadrului de implementare a PNRR, după ce premierul Nicolae Ciucă a cerut ca documentul să fie gata cât mai repede.

MIPE anunţă, vineri, că a fost pus în dezbatere publică Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. 

”Prin intervenţiile sale, planul reprezintă un răspuns cuprinzător şi echilibrat la situaţia economică şi socială din România (…) Pentru implementarea sa, este necesară completarea cadrului instituţional şi stabilirea fluxurilor financiare, de monitorizare, verificare şi control (…) Lipsa reglementării unitare a cadrului instituţional şi financiar general aplicabil fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă generează întârzieri în implementarea acestuia, cu impact asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României. Astfel, stabilirea cadrului instituţional şi financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), pentru perioada 2021 – 2026, precum şi asigurarea unui management financiar eficient al fondurilor şi al capacităţii de absorbţie reprezintă o situaţie de urgenţă ce impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”, se arată în Nota de fundamentare a OUG. 

Proiectul de act normativ este structurat în zece capitole şi definește principalele elemente cheie în implementarea PNRR. 

”Mecanismul privind gestionarea financiară a fondurilor europene în cadrul PNRR are la bază principiul planificării bugetare. Astfel, în bugetul de stat, prin bugetele coordonatorilor de reforme, se vor cuprinde sumele reprezentând fonduri europene (alocate prin PNRR), finanţarea publică naţională (sumele necesare realizării unor reforme/investiţii, care nu beneficiază de alocare în cadrul PNRR, dar sunt necesare atingerii jaloanelor şi ţintelor) şi TVA aferentă acestora, pentru beneficiarii de drept public şi sumele reprezentând fonduri europene şi TVA nedeductibilă pentru entităţi de drept privat”, se mai arată în Nota de fundamentare. 

Potrivit documentului, măsurile incluse în PNRR au impact macroeconomic, contribuind la redresarea economică şi socială şi la dezvoltarea pe termen lung a ţării ca urmare a crizei COVID-19, prin măsurile de sprijinire a investiţiilor private, în special pentru IMM-uri, crearea de locuri de muncă şi a unui mediu de afaceri mai puternic, promovarea competenţelor verzi şi digitale, creşterea favorabilă incluziunii prin reducerea disparităţilor, dezvoltarea investitiilor în infrastructura de transport, sănătate, educaţie şi mediul de afaceri. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că executivul este în urmă cu elaborarea ordonanței de urgență privind implementarea PNRR.

„Legat de PNRR, ieri UE a plătit 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare. Este echivalentul a 13% din alocarea de granturi pentru țara noastră. Eu doresc să subliniez că revizuind ceea ce înseamnă partea de responsabilitate guvernamentală avem în cadrul PNRR 15 componente care acoperă 6 piloni prevăzuți la nivel european.

Suntem în urmă cel puțin cu elaborarea OUG privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR. Aș dori să avem o dezbatere să vedem cât de repede avem această ordonanță pe masă și să o aprobăm”, a afirmat Nicolae Ciucă.

                                                                                                            Adina Silav