10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 4:22
No menu items!

Prețurile mărfurilor industriale au scăzut cu 0,3%. Ce înseamnă asta pentru economie

spot_img

Managerii estimează stagnarea activităţii în industrie, construcţii, comerţ şi servicii

În luna martie 2014, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale din România au scăzut cu 0,3%. Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă au scăzut cu 0,3%, respectiv cu 0,2% în martie 2014 față de februarie. Faţă de luna martie 2013, preţurile producţiei industriale au fost mai mici cu 1,1%.

Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent cu 0,1%. Scăderi de preţuri s-au constatat în industria energetică cu 0,8% şi industria bunurilor de capital cu 0,4%.

În luna martie 2014, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,6% şi industria bunurilor de uz curent cu 1,5%.

Scăderi de preţuri s-au înregistrat la produsele energetice (-2,9%), în industria bunurilor intermediare (-2,4%) şi industria bunurilor de capital (-0,2%).

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.

IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri inregistrată în anul 2010.

Producția industrială a crescut, în primele două luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, cu 10%, susținută de industria prelucrătoare, care a înregistrat un avans de peste 11%.

C.C.