10.2 C
București
luni, 4 martie 2024 - 10:24
No menu items!

Prețul producției industriale crește abrupt

spot_img

Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă şi cea externă au înregistrat o creştere de 7,2% în august faţă de aceeaşi lună din 2011, în timp ce, faţă de luna precedentă, au sporit cu 1,3%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe sectoare de activitate s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+20,5%), în industria prelucrătoare (+7,5%), în industria extractivă (+5,1%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,8%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (+11,5%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,3%), industria bunurilor intermediare (+5,0%), industria bunurilor de capital (+4,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,5%).

Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au crescut cu 1,4%, respectiv cu 1%.

Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creşteri de preţ în industria prelucrătoare (+1,5%), în industria extractivă (+0,8%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%) şi la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,2%).

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţ în industria energetică (+2,7%), industria bunurilor de uz curent (+1,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,7%), industria bunurilor intermediare (+0,5%). În industria bunurilor de capital s-au înregistrat scăderi de preţ (-0,1%).