15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:43
No menu items!

Președintele Ucrainei e gata s-o lase pe Iulia Timoșenko să plece în străinătate pentru îngrijiri medicale

spot_img

 Yulia Tymoshenko

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că va semna, dacă este cazul, o lege care să permită transferul Iuliei Timoșenko în străinătate pentru îngrijiri medicale, relatează AFP.

„Nu există încă o lege (privind îngrijirile medicale pentru deținuți) în Ucraina care să-i permită Iuliei Timoșenko să plece în străinătate. Dacă Parlamentul adoptă o asemenea lege, o voi promulga”, a declarat președintele în fața jurnaliștilor în regiunea Donețk (estul Ucrainei).

Fost premier și rival al lui Ianukovici la alegerile prezidențiale din 2010, Timoșenko a fost condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, decizie pe care UE o suspectează că ar fi motivată politic. În mai 2012, fostul premier a fost transferat de la închisoare la un spital din Harkov, în estul țării, din cauza unei hernii de disc.

Cazul Iuliei Timoșenko împiedică semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană pe care Ucraina speră să-l obțină în cadrul summitului Parteneriatului Estic, din 28-29 noiembrie la Vilnius, capitala Lituaniei, țară ce asigură președinția semestrială a Uniunii Europene, amintește AFP.

Germania, care a propus președintelui ucrainean în repetate rânduri s-o primească pe Iulia Timoșenko pentru îngrijiri medicale, a precizat săptămâna trecută că semnarea acordului este puțin probabilă dacă opozanta nu este eliberată.

Emisarii Parlamentului European în Ucraina, ex-președintele polonez Aleksandr Kwasniewski și fostul președinte ale PE Pat Cox, au semnat și i-au prezentat președintelui ucrainean la începutul lui octombrie, o cerere de grațiere a Iuliei Timoșenko. Totodată, aceștia i-au propus fostului premier să se trateze în Germania, propunere cu care Timoșenko a fost de acord.

C.A.