9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:26
No menu items!

Președintele SIF 1, amendat cu 10.000 de lei de ASF. Motivul ține de o societate din Cipru

spot_img

dragos george bilteanu sif 1

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să-l sancționeze cu amendă de 10.000 de lei pe președintele consiliului de administrație al SIF Banat-Crișana (SIF 1), Dragoș-George Bîlteanu, se arată într-un comunicat trimis BVB. Motivul sancțiunii este acela că societatea de investiții nu ar fi informat în termen publicul, printr-un raport curent, referitor la caracteristicile SIF Imobiliare Limited.

SIF Banat-Crișana (SIF 1) a înființat, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, societatea pe acțiuni SIF Imobiliare PLC pentru a-și optimiza participațiile majoritare deținute la companii imobiliare.

”SIF Banat-Crișana, în calitate de acționar majoritar al unui număr important de companii cu activități în domeniul imobiliar, a luat decizia administrării centralizate a activității acestora, în vederea asigurării unui management unitar, a reducerii costurilor de operare, creșterii veniturilor la nivelul acestora și valorificarea oportunităților ibite pe piața de profil”, se arartă în documentul de profil al societății.

SIF Imobiliare PLC a fost înființată în Cipru, prin încorporarea a 18 companii din portofoliul propriu: Agrorent, Comalim, Administrare Imobiliare, Legume Fructe, Vest Metal, Arta Culinară Bistrița, Comat Cluj, Comcereal Cluj, Complex Laboratoare, Napotex, Agmonia, Central, Cora, M.C.B., Soiza, Uniteh și Urban.

Potrivit reprezentanților SIF 1, decizia de înființare în Cipru a avut la bază inexistența unei legi care reglementează activitatea de tip holding în România și un studiu realizat special pentru acest proiect de un consultant Big Four.

SIF Imobiliare PLC a fost înființată inițial sub denumirea SIF Imobiliare Limited. Compania a fost transformată în Public Limited Company la începutul lunii septembrie a acestui an.

Capitalul social inițial al companiei a fost de 1 milion de euro, divizat în 1 milion de acțiuni ordinare. În 28 august, acționarii au decis majorarea capitalului social prin emiterea de 500.000 de acțiuni ordinare, cu o valoare nominală de 1 euro pe acțiune. Acțiunile societății vor fi tranzacționate la BVB, sistemul ATS.

Dragoș-George Bîlteanu a fost numit președinte al SIF 1 în octombrie 2012, la 35 de ani, după ce vreme de doi ani a fost membru în Consiliul de Administrație al aceleiași societăți. Bîlteanu deţine mai multe firme, dintre care cea mai prolifică, Romenergo, a cumpărat în februarie 2012 4% din acţiunile SIF Banat-Crişana de la Banca Transilvania şi cinci subsidiare ale acesteia.

Prin această tranzacţie, Romenergo a ajuns să deţină 5% din titlurile SIF. O altă firmă deţinută de Bîleanu, Lorient Limited, a cumpărat în vara anului trecut, alături de un investitor grec, clădirea de birouri Tower Center din Piaţa Victoriei.

Cosmina Croitoru