25.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 16:20
No menu items!

Președinții unor secții de votare, urmăriți penal

spot_img

sectie votare

Trei preşedinţi ai unor secţii de votare din judeţul Mehedinţi sunt urmăriți penal de procurorii Parchetului General fiind acuzaţi de nereguli în desfăşurarea şi organizarea referendumului din 29 iulie. Parchetul General arată că, la nivelul judeţului Mehedinţi, au fost constatate mai multe nereguli: înregistrarea mai multor votanţi având acelaşi cod numeric personal ori cu aceeaşi carte de identitate sau acelaşi nume; necompletarea codului numeric personal în cazul unor votanţi, respectiv coduri numerice personale invalide sau inexistente; necompletarea datelor de identificare corespunzătoare cărţilor de identitate ale alegătorilor.

Cercetările efectuate, de la data de 20 august până în prezent, au relevat că procentul cazurilor în care au fost nereguli este semnificativ la nivelul unor secţii de votare de pe raza judeţului Mehedinţi.

Potrivit anchetei, preşedintele secţiei de votare din Gârla Mare, Dumitru Mirea, a dispus, în 29 iulie şi în perioada anterioară acestei date, întocmirea unei liste suplimentare de alegători conţinând menţiuni false, în sensul că mai multe persoane au fost înscrise de mai multe ori în lista electorală suplimentară, şi a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători.

Liviu Cătălin Bondoc, în calitate de preşedinte la secţia de votare din Drobeta Turnu Severin, a semnat lista suplimentară de alegători conţinând menţiuni false şi a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători, adaugă procurorii.

Ei susţin că lista suplimentară de alegători de la această secţie de votare conţine un număr foarte mare de votanţi din trei comune, unde persoanele au fost înscrise în lista electorală suplimentară în aceeaşi ordine în care figurează şi în listele electorale permanente din localităţile de domiciliu.

De asemenea, Gheorghiţa Burcu, în calitate de preşedinte la secţia de votare din Orşova, a întocmit în fals pagina 11 a listei electorale suplimentare de alegători, prin copierea tuturor datelor de identificare ale tuturor persoanelor înscrise în pagina 3 a aceleiaşi liste cu schimbarea ordinii şi semnarea în fals a persoanelor, urmată de anularea unui număr de 15 buletine de vot corespunzător persoanelor menţionate în pagina 11, prin ştampilarea acestor buletine de vot de două ori la ambele rubrici de votare, validând astfel prezenţa celor 15 persoane, activitate ce a avut loc după încheierea procesului de votare, se arată în comunicatul citat.

Până în prezent, au fost audiate mai multe persoane care au contestat semnăturile ce le sunt atribuite în liste electorale suplimentare.