10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 6:07
No menu items!

Preşedintele, absent de Ziua Armatei

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat joi, de ziua Armatei României, convingerea că această instituţie ” îşi va onora întotdeauna tradiţia, menirea şi misiunea” şi va răspunde cu „devotament, onoare şi curaj” încrederii pe care i-o acordă populaţia, partenerii şi aliaţii.

Preşedintele nu a participat la manifestările de Ziua Armatei, el fiind reprezentat de către consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu (la Bucureşti) şi Iulian Fota  (la Carei).

Preşedintele le-a mai transmis soldaţilor că se „bucură” pentru că aceştia au înţeles că „nu se poate dobândi gloria numai prin meritele strămoşeşti”, ci şi prin „construirea unei armate profesioniste, cu adevărat modernă, formată din unităţi flexibile şi cu efective reduse, apte pentru reacţii rapide, adecvate situaţiilor de criză”.

„(…) ştiu că vă doriţi standardele armatelor statelor membre NATO şi susţinerea reformei cu resurse financiare corespunzătoare. Vă înţeleg speranţa, vă admir răbdarea şi vă asigur de întregul sprijin al comandantului forţelor armate pentru realizarea reformei pe care o derulaţi în momentul de faţă”, se spune în mesajul prezidenţial.

Preşedintele remarcă faptul că participarea armatei naţionale la misiuni externe, sub egida ONU, NATO, UE „a contribuit la sporirea considerabilă a prestigiului internaţional” al ţării, militarii fiind „cei mai buni ambasadori ai României în lume”.

Armata României a plătit, pe parcursul acestei perioade de profunde transformări şi participări la misiuni externe, tributul său de sânge şi lacrimi. Sunt 23 de eroi căzuţi la datorie în teatrele de operaţii în care ne-am angajat alături de aliaţii şi partenerii noştri, precum şi câteva zeci de militari răniţi pe timpul acestor operaţiuni. Armata a plătit acest preţ greu pentru ca România să-şi poată îndeplini obligaţia de a fi parte activă a comunităţii internaţionale, la efortul mondial de construcţie a unei lumi mai bune şi mai sigure”, subliniază mesajul prezidenţial.

Mesajul a fost adresat generalilor, ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, elevilor şi studenţilor din liceele şi academiile militare, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, personalului civil, veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi în retragere.