marți, 27 octombrie 2020 - 21:16

Povestea iaurtului

Un maramureșan, violator de minore, ținta unei campanii de capturare a agresorilor sexuali în 19 țări

Ioan Grad, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat pentru răpirea și violarea a două adolescente, de 14 și 15 ani, în...

Rafila, declarație din sediul PSD: Comunicarea a fost punctul cel mai slab în această pandemie

Profesorul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a declarat marţi că, din punctul său de vedere, comunicarea a fost punctul cel mai slab...

Problemele etice care blochează experimentele cu medicamente Covid pe creiere organoide

O mână de experimente ridică semne de întrebare dacă grupurile de celule și creierele fără corp ar putea avea conștiință și cum oamenii de...

124 de angajați MAI, infectați cu Sars-CoV-2 în ultimele 24 de ore

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat, marţi, că în ultimele 24 de ore s-au infectat cu noul coronavirus 124 de angajaţi ai MAI,...

Povestea iaurtului

Cea mai bună şi mai sănătoasă parte a laptelui este iaurtul rămas după procesul de extragere a untului, plin de bacterii lactice naturale care fermentează crema înainte de a fi smântânita și o face vâscoasă, uşor acidă.

Iaurtul cumpărat din comerţ se obţine prin adăugarea de bacterii lactice în lapte pasteurizat degresat sau în lapte praf degresat până când fermentarea atinge un nivel similar cu cel al iaurtului natural.

Cu gust şi arome similare iaurtului, laptele fermentat sau laptele acru au fost declarate artificiale la începutul anilor 1900, pentru a face diferenţa de zona tradițională, dar, treptat, au ajuns să se consume ca produse sănătoase ş chiar naturale.

Iaurtul gustos şi sănătos este perfect pentru diete şi necesar unei alimentaţii echilibrate, chiar dacă a luat naştere dintr-o eroare: lapte în burduf de piele uitat afară la căldură. Pare să aibă origine turcă, deşi grecii şi romanii aminteau despre iaurt în scrierile lor. Iaurtul se consuma şi la curtea lui Francisc I al Franţei, iar în India era un aliment de mare succes.

Faima iaurtului pare să fi fost adusă de microbiologul rus Ilia Ilici Mecinicov, cercetător la Institutul Pasteur, primul care a studiat iaurtul, pentru a descoperi secretul longevităţii populaţiei bulgare, mare consumatoare de iaurt. A izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui şi a obţinut premiul Nobel.

Roxana Mera

PSD iar a dat chix în Parlament cu legea privind data alegerilor generale

Reexaminarea legii privind stabilirea de către Parlament a datei alegerilor generale a suferit un nou eșec din cauza PSD. Pentru a doua zi consecutiv, conducerea...

Fost politician cere să se pensioneze din magistratură cu pensie de șase cifre

Fostul deputat PDSR, Stefan Victor Achimescu (63 de ani), in prezent magistrat la Tribunalul Ilfov, cere Sectiei pentru judecatori din CSM sa-i aprobe eliberarea...

Previziunile sumbre ale lui Raed Arafat: Nu mai vorbim de epidemiologie, ci de medicină pentru dezastre

Potrivit sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), este de asteptat ca numarul de pacienti care intra zilnic la terapie intensiva sa ajunga la...

Roman (PNL): „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, să avem mai multe victime”. VIDEO

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a făcut marți, în ședința de plen, o gafă monumentală referindu-se la situația epidemiologică și spunând...

Astrid Fodor și-a recâștigat, în apel, mandatul de primar al Sibiului

Tribunalul Sibiu a admis apelul formulat de Astrid Fodor și i-a validat mandatul de primar al municipiului Sibiu, după ce Judecătoria Sibiu invalidase mandatul...