17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:11
No menu items!

Ponta: Lupt pentru aderarea la Schengen până la capăt. Băsescu a avut eșec după eșec

spot_img

Ponta BarrosoPremierul Victor Ponta este dispus să reia eforturile privind aderarea României la Schengen, în cazul în care, în luna martie, va fi luată o decize negativă. Următoarea șansă a României ar putea fi luna octombrie, iar șeful Guvernului nu este dispus să obțină eșec după eșec, precum Traian Băsescu.

„Ştie foarte bine (preşedintele Traian Băsescu – n.r.) că decizia care se va lua, sau va fi amânată, în martie are legătură în principal cu considerente de politică internă dintr-un stat sau altul şi nu din România, dar important este că eu sunt decis până în ziua Consiliului JAI ca toţi reprezentanţii Guvernului să continuăm aceste eforturi diplomatice. Dacă în martie se va amâna din nou, aşa cum s-a amânat şi în 2011, vom face aceleaşi eforturi în octombrie. Eu, spre deosebire de domnul preşedinte Băsescu, am în faţă destui ani în care să lupt şi să şi obţin rezultate pentru România, nu doar să contabilizez eşec după eşec, cum a reuşit domnia sa”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu crede că situaţia politică din Bulgaria va ridica probleme la Consiliul JAI din martie privind decizia de aderare a României şi ţării vecine la Schengen, fiindcă este vorba de o demisie, iar acestea sunt frecvente în spaţiul european. „Păi, acolo a fost o demisie. Demisiile sunt frecvente în spaţiul european, ca decizii politice, ca decizii utile, de dezamorsare, şi nu cred că situaţia din Bulgaria este cea care poate să ridice probleme la Consiliul JAI. Situaţiile care pot ridica probleme sunt cele în care nu respectăm normele statului de drept”, a spus Traian Băsescu. Răspunsul șefului statului a venit în urma declarației lui Victor Ponta potrivit căreia situaţia din Bulgaria ar putea afecta o eventuală decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen, ce ar putea fi luată la Consiliul JAI din 7 martie.