25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:00
No menu items!

Poliția Română s-a pus pe achiziții. După licitația pentru BMW-uri, vrea sistem de monitorizare GPS și camere pentru recunoașterea automată a numerelor

spot_img

Poliția Româna a lansat un val de licitații. După cea pentru achiziția a 600 de autoturisme BMW pentru Poliția Rutieră, vrea să cumpere un sistem de monitorizare GPS pentru cel puțin 10.300 de mașini, majoritatea Dacia Logan și Duster, iar 200 de mașini vor fi echipate cu camere video tip LPR (License Plate Recognition), tehnologie care permite recunoașterea numerelor de înmatriculare, în mai puțin de o secundă. Contractul este estimat la peste 33,6 milioane de lei. 

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) vrea să cumpere un sistem integrat de monitorizare a autospecialelor din mediul stradal, pentru a le putea dispeceriza şi direcționa la sesizările cetățenilor mai ales la cele efectuate prin intermediul sistemului 112.

Licitația demarată pe 16 septembrie cuprinde mai multe loturi și va avea ca beneficiari structuri din cadrul Poliţiei Române, Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General de Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

IGPR vrea să încheie un acord cadru pe 2 ani pentru achiziționarea unui sistem integrat de monitorizare, care va fi format din 2 subsisteme, după cum urmează:

-un subsistem de localizare, monitorizare şi management flotă auto prin GPS.

-un subsistem automat de recunoastere a numerelor de înmatriculare – LPR (License Plate Recognition)

În caietul de sarcini se precizează că autospecialele de la ordine publică vor fi dotate cu echipamente de monitorizare de tip GPS, care să ofere posibilitatea vizualizării lor, pe harta aplicaţiei SNUAU 112 a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), prin intermediul căreia, în prezent, se gestionează apelurile de urgență.

„Se doreşte instalarea unui subsistem de monitorizare GPS pe aproximativ 10.300 autospeciale inscripționate, marea majoritate a autospecialelor fiind Dacia Logan şi Duster, an fabricație începând cu anul 2018. Menționăm faptul că autospecialele fabricate după 2019 sunt în garanţie.”, spune Poliția, potrivit hotnews.ro.

Sistemul de monitorizare GPS va oferi soluții logistice de identificare a parametrilor funcţionali ai autovehiculului (istoric traseu, viteză, consum carburant, staționări cu/fără oprirea motorului, viraj brusc, frânare bruscă, pierdere semnal GPS, deconectare GPS, precum şi alţi parametri privind funcționarea autospecialei).

200 de mașini vor avea camere video tip LPR 

De asemenea, Poliția dorește și achiziția unor sisteme de supraveghere video prin tehnologie LPR (License Plate Recognition), care permite recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare ale mașinilor.

În documentația de licitație se menționează că maxim 200 de mașini ale IGPR vor fi echipate cu câte o cameră tip LPR. Captarea plăcuţelor de înmatriculare va fi realizată de la 7 la 20 metri distanță

Contractul licitat de IGPR este împărțit în 7 loturi și are o valoare estimată la peste 33,6 milioane de lei fără TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 19 octombrie 2022. În aceeași zi va avea loc și ședința de deschidere a ofertelor.

                                                                                                                    Adina Silav