10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 14:46
No menu items!

Poliția locală va putea amenda mai ușor șoferii pentru parcare neregulamentară

spot_img

Polițiștii locali vor primi dreptul de a cere datele de identificare ale șoferilor care au parcat neregulamentar și să-i sancționeze, potrivit unui proiect de lege inițiat la Senat de mai mulți parlamentari liberali.

Legea actuală nu dă dreptul unui polițist local să ceară unui proprietar de mașină datele de identificare a persoanei căreia i-a încredințat autovehiculul și care apoi l-a parcat în mod neregulamentar, sau s-a oprit  într-un loc interzis.

Mai mulți parlamentari PNL au inițiat un proiect de lege pentru a schimba acest lucru, dar care mai conține și o serie de prevederi care dau puteri sporite polițiștilor locali în privința contravențiilor la Codul rutier. Ei susțin, în expunerea de motive, că Legea 155/2010 dă și Poliției Locale atribuții în ce privește constatarea contravențiilor și aplicare sancțiunilor pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis.

Dar în Codul rutier nu se regăsesc astfel de prevederi, privind atribuțiile polițiștilor locali. Astfel, se introduce și în Codul Rutier posibilitatea ca și polițiștii locali, pe lângă cei rutieri, să ceară datele de identificare de la proprietarii mașinilor pe care terțe persoane le-au oprit/ parcat neregulamentar. 

M. Nedelcu