13.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024 - 1:19
No menu items!

Poliția cumpără încă 600 de teste antidrog. Tot mai mulți șoferi, prinși drogați la volan

spot_img

Poliția Română va achiziționa 600 de aparate DrugTest la câteva luni bune de la tragedia de la 2 Mai, când a ieșit la iveală deficitul grav de echipament la nivelul întregii țări. „Structurile de Poliție Ruteră au în dotare astfel de echipamente, însă acestea sunt în cantități reduse și nu acoperă necesitățile generate de evoluția consumului de substanțe psihoactive”, recunosc polițiștii.

După accidentul rutier din 19 august, petrecut în stațiunea 2 Mai, în urma căruia Vlad Pascu a ucis două persoane, iar alte trei au fost internate în spital, mai mulți șefi de la IPJ Constanța au fost destituiți. În urma anchetei, s-a descoperit că Pascu a fost oprit de două ori de Poliție înaintea accidentului. Prima oară, o patrulă de poliție l-a oprit în trafic, iar asupra acestuia s-au găsit un joint și patru pastile.

Cu toate acestea, Vlad Pascu nu a fost dus la secție pentru a fi supus testării cu aparatul DrugTest. Ulterior, s-a confirmat că Pascu se afla sub influența drogurilor atunci când a provocat accidentul. În presă s-a dezvăluit că exista un singur astfel de aparat, la Mangalia, iar acesta nu putea fi folosit decât de un singur polițist, care se afla în concediu medical. Pe surse, s-a relatat că în tot județul Constanța existau 15 astfel de aparate care pot depista drogurile din organism.

Conform reprezentaților Poliției Române, la sfâșitul anului trecut se aflau în dotarea polițiștilor, la nivel național, 400 de aparate DrugTest.

Totodată, în prezent este în derulare un contract pentru achiziționarea a încă 156 de teste antidrog, care vor intra în dotarea Poliției Rutiere până la sfâșitul lunii mai.

Acum, potrivit unui anunț de participare publicat, miercuri, în SEAP, Inspectoratul General al Poliției Române vrea să mai cumpere 600 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor psihoactive în salivă.

Valoarea contractului-cadru, prevăzut pe doi ani, este de 7.058.820 de lei- peste 1,4 milioane de euro.

„Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Direcția Rutieră, urmărește optimizarea activităților de reducere a riscului rutier, prin conștientizarea posesorilor de permis de conducere cu privire la riscurile generate de conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influența substanțelor psihoactive și depistarea conducătorilor auto aflați sub influența acestor substanțe.

Prin achiziția acestor sisteme, Poliția Română își propune să-și îmbunătățească rezultatele în activitățile de depistare și identificare a cazurilor de infracționalitate specifică în domeniul de competență, prin descoperirea de persoane care se află sub influența subtanțelor psihoactive și care pun în pericol climatul de legalitate din România”, se arată în Caietul de sarcini, consultat de SursaZilei.

Achiziția, spun polițiștii, vizează acoperirea deficitului de înzestrare al Poliției Române, în prezent aflându-se „în exploatare un număr redus de astfel de sisteme față de prevederile de dotare regulamentare”.

În document se mai specifică însă că cele 600 de aparate vor acoperi necesarul structurilor de Poliție Rutieră „în mare parte”.

De asemenea, Poliția Română vrea să mai cumpere și șase echipamente mobile de detectare a drogurilor si precursorilor tip spectrometru Raman portabile, în valoare de peste 600.000 de lei.

Specialiști din Poliție estimau la sfârșitul anului 2023 că echipajele de Poliție Rutieră din țară ar avea nevoie de minimum 1.200 de teste antidrog, având în vedere că numărul consumatorilor de droguri continuă să crească îngrijorător, tot mai mulți șoferi fiind identificați la volan sub influența substanțelor interzise.

                                                                                                            Adina Bucur