15.1 C
București
luni, 20 mai 2024 - 9:33
No menu items!

Poliția Română: Infractorii au furat bani din conturile celor care utilizează softuri fără licență

spot_img
Poliția Română: Infractorii au furat bani din conturile celor care utilizează softuri fără licență
foto: point.md

Mai multe persoane au depus plângere la Poliție, semnalând furturi de bani din conturile personale, după ce au și-au instalat pe calculator programe software fără licență care le-a permis unor infractori să le acceseze conturile sau diferite date personale.

Persoanele fizice și juridice care aleg să folosească programe software fără licență, multe dintre ele descărcate de pe internet, se expun nu doar la pericole informatice, cum ar fi virusarea calculatoarelor, ci și se pot trezi fără bani în conturi.

Infractorii care vor să intre în conturile bancare ale unor cetățeni accesează mult mai ușor datele prin intermediul unor programe piratate, care nu-i alertează pe producătorii de drept atunci când cineva încearcă să le pătrundă în softuri, având toate funcțiile dezactivate.

„Am avut astfel de cazuri. Unele dintre ele au fost rezolvate inclusiv cu colegii din SUA. Diverse grupuri de cetățeni români, unii aflați pe teritoriul nostru, alții în Europa și SUA, au comis astfel de infracțiuni. Cele mai dese sunt cazurile în care sunt sesizate furturi de bani, iar sumele cumulate sunt de ordinul milioanelor de dolari. Chiar dacă persoana este asigurată și poate fi despăgubită de banca unde are contul respectiv, infracțiunea este înregistrată”, a declarat joi, într-o conferință de presă, comisarul-șef Dan Roșoga, șeful Direcției de Investigare a Fraudelor din IGPR.

Cei care folosesc programe piratate nu sunt doar victime, ci și vinovați, susțin specialiștii în domeniu.

Astfel, în primele opt luni ale anului, polițiștii au verificat aproape 600 de persoane fizice și juridice în ceea ce privește utilizarea de softuri piratate și au întocmit peste 280 de dosare penale. În 143 de cazuri s-a început și urmărirea penală.

De asemenea, au fost indisponibilizate peste 2.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor.

Lucian Mera