3 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 16:13
No menu items!

PNL, USR-PLUS și UDMR reiau negocierile după blocajele de sâmbătă. Care este ultima variantă de guvern (presă)

spot_img

Negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR se reiau duminică, după ce, sâmbătă, la capătul mai multor ore de discuții, cele trei formațiuni politice au reușit să cadă de acord asupra unui singur subiect – digitalizarea. 

Marea luptă se dă pe ministerele bănoase sau cu mare putere de decizie precum Finanțele sau Justiția, dar și pe șefia Camerei Deputaților.

USR/PLUS susține că nu e normal ca PNL, care a luat premierul, să aibă preemțiune directă și la următoarea funcție disputată – cea de președinte al Camerei Deputaților. Cei de la USR-PLUS propun ca funcțiile de premier, președinte al Camerei Deputaților și al Senatului României să fie discutate la pachet și cine are deja una să nu poată numi și pe a doua, pe baza procentelor obținute în alegeri.

Prin urmare, discuțiile se vor concentra pe șefia Camerei Deputaților, unde și Ludovic Orban și Dan Barna își dispută întâietatea.

O  ultimă variantă de guvern a fost prezentată duminică dimineața de stiripesurse.ro

Prim-ministru: Florin Cîțu (PNL)
Doi viceprim-miniștri: Unul de la UDMR și celălalt de la USR PLUS
Interne: Marcel Vela sau Laurențiu Leoreanu de la PNL / Dragoș Tudorache de la USR PLUS, care ar fi dispus să renunțe la mandatul de europarlamentar
Finanțe: Bogdan Iulian Huțucă sau Ionel Dancă de la PNL / Claudiu Năsui sau Anca Dragu de la USR PLUS
Dezvoltare: Ion Ștefan, Laurențiu Leoreanu, Florin Roman, Raluca Turcan, Robert Sighiartău de la PNL / Ionuț Moșteanu sau Cristian Ghinea de la USR PLUS
Economie: Virgil Popescu de la PNL / Ministerul ar putea fi ‘splitat’ și ar putea apărea alte ministere precum Energie și Turism și IMM. Energia ar putea merge la USR/PLUS și vehiculată Cristina Prună de la USR PLUS, iar Turism și IMM tot la USR/PLUS. Liberalii se opun spargerii ministerului pentru moment.
Transporturi: Lucian Bode de la PNL / Cătălin Drulă de la USR PLUS ar urma să preia ministerul pentru IT și Comunicații unde un nume discutat este Claudiu Năsui de la USR PLUS
Justiție: Cătălin Predoiu și Daniel Fenechiu de la PNL. A intrat în cursă și Iulian Scântei. / Stelian Ion de la USR PLUS
Mediu: UDMR / Posibil să apară un nou minister pentru Ape și Păduri care să fie revendicat de PNL
Muncă: Violeta Alexandru și Dan Vîlceanu de la PNL / Cristian Seidler de la USR PLUS
Sănătate: Nelu Tătaru de la PNL (liberalii ar vrea să facă „istorie” cu campania de vaccinare) / Cseke Attila de la UDMR. USR/PLUS au revendicat o vreme pentru Vlad Voiculescu, dar acesta a decis să rămână la Capitală viceprimar cu atribuții pe zona de spitale – a primit asigurări că numirea sa va fi oficiată curând.
Externe: Bogdan Aurescu
Apărare: Nicolae Ciucă
Agricultură: Emil Dumitru (secretar de stat) de la PNL sau actualul șef al APIA, Adrian Pintea.
Fonduri UE: Marcel Boloș de la PNL
Educație: UDMR (o variantă este Szabo Odon sau Hegedus Csilla), dar PNL ar vrea să păstreze postul dacă USR/PLUS ia cumva sănătatea.
Tineret și Sport: USR sau UDMR, liberalii nu-l vor
Cultură: PNL și USR PLUS ar vrea să cedeze UDMR-ului acest minister