8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 1:19
No menu items!

PNL relansează ideea comasării alegerilor. Ciucă: „Sunt cât se poate de obositoare cinci rânduri de alegeri într-un singur an”

spot_img

Președintele PNL Nicolae Ciucă relansează ideea comasării unor alegeri anul viitor, deoarece atâtea rânduri de scrutine ar fi obositoare pentru alegători, care se vor simți „sătui și uzați”. Cele cinci tururi de alegeri din 2024 sunt europarlamentarele, localele, alegerile generale și cele prezidențiale – două tururi.

Nicolae Ciucă crede că cinci scrutine ar fi prea mult pentru alegători.

„Ceea ce vă pot spune este următorul aspect: analiza noastră absolut generală, fără să ne ducem pe date, pe termene şi aşa mai departe, ne-a relevat faptul că pentru orice om aproape cinci rânduri de alegeri sunt cât se poate de obositoare şi apare această problemă ca la final oamenii să fie atât de uzaţi, ca să folosesc acest termen, şi de sătui de ceea ce poate să însemne campania electorală, ca partea finală a alegerilor să ne găsească fără prea mulţi votanţi. Motiv pentru care este bine să gândim, să analizăm, să luăm o decizie politică faţă de numărul rândurilor de alegeri la care vom solicita populaţia să vină să îşi exercite dreptul”, a afirmat el.

Liderul PNL a mai precizat că au existat discuții pe această temă și cu partenerii de coaliție de la PSD, dar nu s-au finalizat cu un termen clar. Conform unor surse politice, PSD și-ar dori ca alegerile parlamentare să aibă loc după cele prezidențiale, nu înainte, așa cum ar fi în calendar. Despre comasare, nu au fost anunțate, din partea PSD, alte variante. 

Datele alegerilor nu sunt stabilite clar pentru anul viitor, ci doar în funcție de data la care ar expira actualele mandate, cu excepția celor pentru Parlamentul European, care vor avea loc sigur în 9 iunie, din cauza calendarului european.

  • 9 iunie: alegeri europarlamentare
  • 29 septembrie: alegeri locale, un singur tur
  • 10-24 noiembrie: alegeri Prezidentiale, două tururi
  • 8 decembrie: alegeri parlamentare.