2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 22:03
No menu items!

PNL mai pierde un senator

spot_img

Akos Mora a demisionat din Parlament, în urma deciziei definitive a Curții Supreme, prin care a fost declarat incompatibil

akos-mora

Senatorul PNL Akos Mora a demisionat marți din funcție, afirmând că nu își dorește să facă parte “din acest Parlament”. Demisia sa vine însă în urma deciziei definitive a Curții Supreme, prin care a fost declarat incompatibil cu orice funcție publică.

Senatul a luat act de vacantarea respectivului post cu 65 de voturi pentru, cinci împotrivă și trei abțineri.

Akos Mora a fost ales senator în circumscripția electorală 28 Mureș, colegiul uninominal nr. 3.

În timpul dezbaterilor raportului Comisiei juridice privind Decizia nr. 6289/2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, irevocabilă, prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos-Daniel împotriva sentinței civile nr. 34/2012 a Curții de Apel Târgu-Mureș, senatorul a susținut că “raportul Comisiei juridice este rezultatul unui vot politic care nu are niciun fundament legal” și că situația în care se află este “absolut aberantă”.

În plus, în hotărârea pe care Senatul urma să o supună la vot marți dacă Akos Mora nu ar fi demisionat era stipulat faptul că se constată încetarea mandatul de senator în cazul lui Akos Mora începând cu data de 24 septembrie 2013.

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, în ședința din 30 septembrie, un raport favorabil solicitării Agenției Naționale de Integritate (ANI) cu privire la demiterea lui Daniel Akos Mora din funcția de senator.

În scrisoarea pe care ANI a transmis-o conducerii Senatului se solicita aplicarea “cu celeritate” a prevederilor legale ca urmare a deciziei definitive și irevocabile nr. 6289/2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, coroborată cu Decizia nr. 418/2014 a CCR.

“Vă solicităm să dispuneți punerea în aplicare a Deciziei nr. 6289/2013 a ÎCCJ prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos Daniel împotriva sentinței civile a Curții de Apel Târgu Mureș, constatându-se irevocabil că acesta a încălcat regimul juridic privind incompatibilitatea. Având în vedere obligațiile Parlamentului stabilite de Curtea Constituțională în decizia amintită, vă rugăm constatați demiterea de drept, din calitatea de senator, a domnului Mora Akos Daniel”, se arată în documentul amintit.