15.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 15:46
No menu items!

Planul UE pentru iarnă. Ursula von der Leyen: Plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate cu costuri mici. Reducerea consumului în orele de vârf

spot_img

Şefa Comisiei Europene a anunţat, astăzi, în cadrul discursului despre Starea Uniunii, o listă de măsuri pe care toate ţările din UE vor fi nevoite să le aplice. Ursula von der Leyen a vorbit despre o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate cu costuri mici, anunţând ”o reformă profundă şi radicală a pieţei electricităţii”, și a subliniat că „reducerea cererii de energie la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos”.

Şefa Comisiei Europene şi-a început discursul, la care oaspete de onoare a fost chiar soţia preşedintelui Ucrainei, Olena Zelenska, explicând că momentele pe care le avem în faţă nu vor fi uşoare, făcând referire la criza energetică şi cea a preţurilor.

„Vedem că Rusia manipulează activ piața noastră a energiei. Preferă să ardă gazele, decât să le trimită Europei conform contractelor existente. Această piață nu mai funcționează. Pe lângă asta, criza climatică cântărește greu asupra facturilor noastre. Prețurile au urcat de 10 ori față de nivelul de dinaintea pandemiei. Asigurarea unui trai decent devine o sursă de anxietate pentru milioane de afaceri și gospodării în UE. (…) Reducerea cererii la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos. Acesta este motivul pentru care înaintăm măsuri pentru statele membre să-și reducă consumul general de electricitate. Apoi e nevoie de sprijin specific pentru IMM-uri. Milioane de europeni au nevoie de sprijin”, a declarat Ursula von der Leyen.

Făcând referire la situaţia familiilor care vor avea probleme în a reuşi să plătească facturile la electricitate, Ursula von der Leyen a spus: „Propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate cu costuri mici, aceste companii fac profituri la care nici nu ar fi visat până acum”.

Aceasta a subliniazat că nu e nimic rău ca o companie să facă profit, însă „în aceste vremuri tulburi e greşit să faci profituri uriaşe, să tragi foloase de pe urma unui război şi pe spatele consumatorilor”.

„De aceea, propunerea noastră îi include pe producătorii de hidrocarburi care trebuie să-şi aducă contribuţia, iar propunerea noastră va colecta peste 140 de miliarde de euro din partea satelor membre pentru a face faţă acestei situaţii dificile. E vorba de măsuri temporare, de urgenţă, pe care le pregătim şi e vorba şi mă refer şi la dezbaterea cu privire la plafonarea preţului cu privire la gaze. Trebuie să încercăm să depunem eforturi pentru preţuri reduse la gaze. Pe de o parte trebuie să avem siguranţa aprovizionării, pe de altă parte, însă, trebuie să ne asigurăm că rămânem competitivi la nivel global. Vorbesc de securitatea aprovizionării pentru că gazul trebuie să ajungă pe teritoriul european, pe de altă parte, însă, dacă este prea scump, are efecte asupra competitivităţii noastre globale. Deci, împreună cu statele membre, pregătim un pachet de măsuri pentru a ţine cont de natura specifică a relaţiei noastre cu furnizorii de gaze, de la furnizori nefiabili, precum Rusia, până la prieteni fiabili, precum prietenii din Norvegia, de pildă ”, spune Von der Leyen.

Aceasta a anunţat de asemenea că se pregătesc măsuri şi pentru piaţa de electricitate în sensul decuplării acesteia de preţul gazelor.

„Trebuie să decuplăm preţurile de gaze şi electricitate şi de aceea vom face o reformă profundă şi radicală a pieţei electricităţii”, adaugă aceasta.

                                                                                                                  Adina Silav