7.7 C
București
joi, 29 februarie 2024 - 3:02
No menu items!

Planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, etapa 2024

spot_img

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău a anunțat că a intrat în posesia de date ce indică relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare din partea Federației Ruse cu scopul de a destabiliza societatea și securitatea regională.

Conform unui material publicat de Deschide.md, țintele noii etape ale campaniei de dezinformare și manipulare sunt:

  • compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene;
  • scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina;
  • reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

Concret, SIS a transmis că un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public a unor informații prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor oficiali din Ucraina.

Conform datelor obținute, printre membrii grupului se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni de corupție, abuz de putere, sechestrări de persoane sau interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine.

În acest sens, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate.

„Scopul campaniei de dezinformare și manipulare este de a afecta relațiile dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina și a diminua intensitatea cooperării la toate nivelele. Asemenea acțiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federația Rusă contra Republicii Moldova având pe aspectul dat un caracter țintit, de discreditare a eforturilor autorităților naționale și ale fiecărui cetățean al țării noastre întru păstrarea păcii și securității în regiune”, precizează SIS.

În acest sens, instituția atrage atenția asupra faptului că frecvența și amploarea unor astfel de manifestări va crește pe durata anilor 2024-2025 fiind țintite procesele de reformă, cele electorale care se vor desfășura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE.

De asemenea, o miză importantă pentru Federația Rusă este menținerea controlului asupra Transnistriei, teritoriu ocupat ilegal aflat între zona controlată de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și Ucraina. O cooperare apropiată între Chișinău și Kiev în privința reducerii traficului ilegal de mărfuri și a influenței Moscovei va face ca Transnistria să devină nesustenabilă economic și va forța liderii de la Tiraspol să cedeze puterea. De altfel, de la 1 ianuarie a intrat în vigoare noul Cod Vamal, care elimină toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană.

Prevederile acestuia creează un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului, în condițiile în care mai mult de jumătate din mărfurile produse în regiunea transnistreană sunt vândute pe malul drept, controlat de autoritățile constituționale. Implementarea noului Cod Vamal reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de stat candidat pentru aderarea la UE.

În noiembrie 2023, SIS a publicat un raport care arăta că acțiunile Federaţiei Ruse au atins un nivel de intensitate ”fără precedent”, cu scopul de a aduce Republica Moldova în spațiul său de influență.

V. Bârleanu