15.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 2:47
No menu items!

Planul de Redresare și Reziliență: România va putea accesa bani în primii 2 ani, doar pe baza unor paşi sau reforme

spot_img

România va putea încasa sume de la Comisia Europeană, în primii doi ani, în baza îndeplinirii unor paşi sau a unor reforme care nu sunt bazate pe proiecte, a anunţat Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul  consultărilor privind actualizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), citat de Agerpre. Aceste sume vor putea fi considerate avans pentru reformele asumate, dacă acestea sunt precedate de crearea unui cadru instituţional şi legislativ prin politici, strategii sau acte normative.
PNRR şi reformele finanţate pot fi implementate până la 31 august 2026. Consultările pentru actualizarea PNRR au continuat joi la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin dezbaterea propunerilor pentru următoarele domenii: Mediu de afaceri, ecosisteme antreprenoriale, respectiv Cercetare, inovare, digitalizare.
În cadrul dezbaterilor, Marius Vasiliu, secretar de stat MIPE, a insistat asupra importanţei pe care o are PNRR din perspectiva reformelor necesare României. „Faţă de ceea ce am precizat ieri privind criticile Comisie Europene asupra bucăţilor transmise, încercăm să corelăm lista de investiţii cu prevederile Regulamentului şi cu solicitările Comisiei Europene”, a declarat secretarul de stat MIPE.
În cadrul dezbaterii privind Mediu de afaceri, ecosisteme antreprenoriale, reprezentanţii Ministerului Economiei au propus ca prin intermediul PNRR să fie finanţate instrumente financiare și digitalizarea.
În ceea ce priveşte dezvoltarea domeniului Cercetare, inovare, digitalizare, în timpul reuniunii reprezentanţii ministerului de linie au atras atenţia că propunerile lor anterioare nu au fost luate în considerare, deşi au făcut demersuri prin cinci canale diferite.
MIPE a început în această săptămână consultările pentru actualizarea PNRR, vineri este prevăzută cea de-a cincea zi de consultări, fiind vizate domeniile domeniile Agricultură şi dezvoltare rurală, respectiv Rezilienţă în situaţii de criză.
Prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România va avea la dispoziție aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.