17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 21:33

Planul Angelei Merkel pentru refugiați / VIDEO

spot_img

 

Angela Merkel merge duminică la Istanbul, în încercarea de a convinge Turcia să oprească valul de refugiați de pe teritoriul său, care se îndreaptă spre Europa.

Turcia a mărit miza – a pus condiții și a cerut un ajutor financiar de trei ori mai mare decât cel oferit de europeni, dar Merkel s-a arătat dispusă la concesii. Între timp, Slovenia a devenit noul coridor al migranților în drumul către Germania și țările nordice, după ce Ungaria și-a închis din nou granițele.

În acest moment, Turcia găzduiește mai mulți refugiați decât orice altă țară din lume – peste două milioane. Sute de mii de oameni sunt ținuți în tabere de refugiați, dar mulți sunt lăsați să se descurce singuri și cedează tentației de a porni spre Europa.

Partidul aflat la putere în Turcia, care se pregătește de alegeri pe 1 noiembrie, și-ar spori șansele de câștig dacă ar obține reluarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana și relaxarea regimului de vize. Ankara mai vrea și trei miliarde de euro – ajutoare pentru primul an, în timp ce europenii i-ar fi oferit doar un miliard.

Pe de altă parte, de la începutul anului, aproximativ 700.000 de refugiați au ajuns în Europa, iar cei mai mulți provin din Turcia. Politica ușilor deschise practicată de Angela Merkel nu e pe placul întregii populații.

Pe lângă protestele frecvente anti-migrație, sâmbătă, Henriette Reker – candidată la Primaria Koln, susținută de partidul lui Merkel – a fost înjunghiată la un miting electoral, iar alte patru persoane au fost rănite. Poliția a arestat un bărbat de 44 de ani. Unul dintre anchetatori a declarat presei că, la audieri, bărbatul și-a recunoscut fapta și a spus că “a acționat pentru că nu e de acord cu venirea străinilor“.

Între timp, Slovenia – devenită noua rută a migranților spre Europa, după ce Ungaria și-a închis iarăși granițele – a mobilizat Armata pentru sprijin logistic.

https://www.youtube.com/watch?v=wzvm2hx1itE