5.5 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 9:40
No menu items!

Plagiatul lui Ponta pe masa ministrului Educaţiei

spot_img

Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat joi că a primit miercuri dosarul referitor la plagiatul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta întocmit de Universitatea din Bucureşti (UB), dar că încă nu a avut timp să îl studieze.

Ministrul Educaţiei a mai declarat că doreşte să vadă dacă există o corespondenţă între ce s-a prezentat public şi ce scrie în solicitarea transmisă de UB.

La rândul să, rectorul UB, Mircea Dumitru, a declarat că a transmis Ministerului Educaţiei cele două rapoarte referitoare la teza de doctorat a premierului Victor Ponta care au fost realizate de Comisia de etică a instituţiei de învăţământ superior şi de trei jurişti, împreună cu o scrisoare. „În scrisoare am solicitat doamnei ministru să examineze situaţia şi să ia măsurile legale care se impun”, a spus rectorul UB carfe a adăugat că UB nu a putut solicita ministerului educaţiei o anumită măsură, deoarece legislaţia nu permite acest lucru. De asemenea, rectorul UB a mai declarat că ministrul educaţiei poate să se pronunţe dacă se impun anumite măsuri legale.

Totodată, rectorul UB a precizat că asupra sa nu au fost exercitate presiuni de când instituţia de învăţământ superior a început acest demers.

În luna iunie a acestui an, jurnalistul Quirin Schiermeier de la revista Nature a publicat un articol în care susţinea că teza de doctorat a lui Victor Ponta ar fi, în mare măsură, plagiată din lucrările specialiştilor în drept Dumitru Diaconu, Vasile Creţu şi Ion Diaconu.

Puse faţă în faţă teza şi sursele ei demonstrează că lucrarea semnată de Victor Ponta ar fi plagiată în proporţie de 30%. Premierul s-a apărat spunând că este vorba despre pasaje irelevante pentru subiectul tezei. Între timp mai mulţi universitari şi intelectuali au cerut anularea titlului de doctor şi chiar demisia premierului român în vreme ce susţinătorii acestuia spun că plagiatul nu este atât de grav dar este folosit ca pretext pentru îndepărtarea unui politician care-l incomodează pe Traian Băsescu.(S.S.)