11.5 C
București
luni, 20 mai 2024 - 8:39
No menu items!

Petre Daea contrazice Guvernul în privința apei. Le recomandă românilor să-și ude din plin culturile: „Cu hrana nu-i de joacă”

spot_img

Ministrul propus de PSD la Agricultură, Petre Daea, le-a cerut, miercuri, legumicultorilor să folosească apa de care dispun pentru a-și uda culturile. 

Întrebat miercuri, după ședința PSD în care a fost votat pentru portofoliul Agriculturii, dacă le cere și el agriculturilor să nu ude grădinile, Petre Daea a răspuns: „Eu asta nu fac. Planta nu poate trăi fara apa. Nu-si permite niciun legumicultor să planteze o leguma undeva fără să aibă sursa de apă. Cu hrana nu-i de joacă, hrana trebuie asigurată. Le transmit fermierilor să își foloseasca resursele de care beneficiază în zona respectiva”.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a avertizat, marţi, că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând, totodată, că nu recomandă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine.

„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, au susţinut reprezentanţii ANAR.

Mai mult, premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat, miercuri, miniştrilor de resort un plan coerent privind intervenţia şi sprijinirea autorităţilor locale în contextul fenomenelor meteo extreme din România și a făcut un apel la consumul responsabil al apei în această perioadă.

„75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice moderată, puternică sau extremă. Am făcut în mod repetat apel la un consum rațional al apei potabile. Apa potabilă presupune investiții uriașe și nu putem, mai ales în perioadă de secetă, să consumăm de 5-10 ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda”, a precizat, astăzi, și ministrul Mediului, Tanczos Barna.

                                                                                                              Adina Silav