6.9 C
București
marți, 27 februarie 2024 - 5:59
No menu items!

Peste 6 milioane de ucraineni au plecat în străinătate, de la începutul războiului

spot_img

Peste 6 milioane de ucraineni și-au părăsit ţara de la începutul invaziei de către armata rusă pe 24 februarie, a anunțat Înaltul comisariat pentru refugiaţi (HCR) la Geneva, scrie AFP.

Începând cu 11 mai, 6.029.705 de ucraineni şi-au căutat refugiu mai întâi în ţările vecine, înainte de a-şi continua drumul, potrivit site-ului dedicat UNHCR. Polonia găzduieşte de departe cel mai mare număr de refugiaţi (3.272.943 la 11 mai). Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre aceşti refugiaţi, bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care pot fi mobilizaţi neavând permisiunea de a pleca. Fluxul zilnic de refugiaţi s-a redus considerabil de la izbucnirea ostilităţilor.

În martie, aproape 3,4 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor, adesea în grabă şi cu foarte puţine lucruri personale.

În aprilie, puţin peste 1,5 milioane au ales să fugă de lupte şi violenţe.

De la începutul lunii mai, aproape 493.000 de ucraineni au trecut graniţa pentru a găsi refugiu în altă parte. Potrivit estimărilor ONU publicate la sfârşitul lunii aprilie, aproximativ 8,3 milioane de oameni ar putea fugi în acest an.

Pe lângă aceşti refugiaţi, există aproximativ opt milioane de persoane strămutate în interior, conform unui bilanţ de la începutul lunii mai realizat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Înainte de invazia rusă, Ucraina avea o populaţie de 37 de milioane de oameni în zonele aflate sub controlul guvernului său. Această cifră exclude Crimeea (Sud), anexată în 2014 de Rusia, şi regiunile de est controlate de separatiştii pro-ruşi.

Potrivit UNHCR, puţin peste 1,6 milioane de ucraineni s-au întors în ţară, uneori temporar sau pentru a se reinstala acolo unde luptele s-au încheiat, în special în jurul capitalei Kiev. Cu aproape 896.000 de refugiaţi, România, Ungaria (583.000) şi Moldova (460.000) sunt, de asemenea, destinaţii principale pentru cei care fug din Ucraina înainte de a continua adesea spre vest. Peste 785.000 de ucraineni au trecut, de asemenea, în Rusia, potrivit cifrelor UNHCR.

                                                                                                                  Adina Silav