11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 23:10

Peste 100.000 de oameni au rămas fără locuințe după cutremurele din Italia. Avertismentul unui seismolog / VIDEO

spot_img

Nu mai puțin de 28.000 de oameni din centrul Italiei și-au petrecut noaptea sub cerul liber, în corturi, în adăposturi improvizate sau la cunoștinte, după ce regiunea a fost devastată de cutremure, iar casele le-au fost distruse.

Potrivit autorităților italiene, sunt 28.000 de sinistrați, însă autoritățile locale spun că 100.000 de oameni au rămas fără locuințe în urma cutremurului, relatează “The Telegraph”.

În total peste 70 de localități au fost afectate de seism. În zonă au fost instalate corturi de prim-ajutor, iar populația afectată a fost cazată în corturile Armatei, ale Protecției Civile și ale Crucii Rosii. Aceștia oferă mâncare și asistență medicală unde este cazul.

Tot orașul s-a prăbușit, nu a mai rămas nimic. Este un dezastru, am vazut iadul“, a povestit Marco Rinaldi, primarul din Ussita.

Gianluca Valensise, seismolog la Institutul național de geofizică și vulcanologie din Italia, a declarat pentru Reuters că există o “legătură geodinamică” între cutremurul ucigaș din august și toate celelalte care au urmat.

cutremur_italia1

“Un cutremur cu magnitudinea 6 sau mai mare creează tensiuni care sunt distribuite de-a lungul tuturor faliilor adiacente și pot provoca rupturi ale acestora, iar acest lucru este, probabil, ceea ce s-a întâmplat din august până acum”. “Acest proces poate continua la infinit, cu un cutremur mare slăbind o falie vecină într-un proces de domino, care poate acoperi sute de kilometri, în principiu”, a explicat seismologul.

Valensise a amintit că Italia s-a mai confruntat cu un fenomen asemănator, o serie de cutremure care au avut loc în Calabria, în sudul Italiei, în 1783, atunci când au existat cinci seisme majore de 6,5 grade sau mai mari în mai puțin de două luni. Mai recent, au existat trei cutremure în zona orașului Assisi din centrul Italiei în 1997, primul cu magnitudine de 6,4, care a provocat moartea 11 persoane, altul în ziua următoare și încă unul aproximativ 20 zile mai târziu, cu multe altele mai mici între ele.

Privind în perspectivă, seismologul a spus că ” în mod sigur vor mai fi replici după cutremurul de duminică timp de “cel puțin câteva săptămâni”, dar nu a putut spune dacă vor exista cutremure mai mari.

R.D.