7.2 C
București
marți, 27 februarie 2024 - 3:38
No menu items!

Percheziții DNA la Direcția Vamală București. Mite de mii de euro pentru a permite intrarea în țară de bunuri contrafăcute

spot_img

Anchetatorii DNA au descins, marți dimineață, în 20 de locații din București, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, la domicilii, sedii de firme și Direcția Regionala Vamala București, într-un dosar de mare corupție ce vizează pretinse fapte de luare de mită a unor angajați funcționari publici. În paralel, au loc și descinderi ale Direcției Generale Anticorupție la Agenția de Control și Încasare Nădlac II, ancheta vizând tot fapte de luare de mită.

Potrivit unor surse judiciare, angajați ai Direcției Vamale București ar fi primit mită între 600 și 12.000 de euro pentru permitere intrare în țară de bunuri contrafăcute sau fără documente. Banii erau oferiți de cetățeni turci și mai ales chinezi, persoane care vor fi aduse la audieri la sediul DNA după finalizarea activităților din teren.

DNA a anunțat, printr-un comunicat de presă, că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de corupție săvârșite în perioada 2021 – 2024 de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În acest dosar, marți dimineață au loc percheziții în 20 de locații din București și din județele Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu, din care una este la sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor firme.

Descinderi DGA în Vama Nădlac

În paralel, Direcția Generale Anticorupție face percheziții, marți, la Agenția de Control și Încasare Nădlac II, ancheta vizând tot fapte de luare de mită.

Mai mulţi angajați din Vama Nădlac au fost duși la sediul DGA din Arad pentru a fi audiaţi. Mascaţii au adus şi documentele ridicate în urma perchezițiilor pe care le-au făcut în Vamă.

DGA Arad a declanşat verificarea activităţii mai multor angajaţi ai Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac 2 suspectaţi săvârşirea unor acţiuni asimilate faptelor de corupţie, acţiunea fiind iniţiată în urma unor sesizări ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

”Ca urmare a unor sesizări ale CNAIR prin DRDP Timişoara, DGA Arad a declanşat astăzi verificarea activităţii mai multor angajaţi ai ACI (Agenţia de Control şi Încasare ) Nădlac II. Persoanele în cauză, care au fost conduse la sediul DGA Arad, sunt suspectate de săvârşirea unor acţiuni asimilate faptelor de corupţie, situaţii descoperite în urma mai multor verificări derulate de structurile de control ale CNAIR. Elementele constatate astfel au fost înaintate, cu celeritate, instituţiilor abilitate ale statului, în vederea demarării cercetărilor”, anunţă CNAIR.

Aceste acţiuni de control sunt dispuse permanent de conducerea CNAIR. Atunci când sunt identificate abateri de natură penală, concluziile sunt transmise către organele de cercetare abilitate, precizează instituţia.

”Controalele şi măsurile luate se înscriu în decizia conducerii CNAIR privind toleranţă zero cu privire la actele de corupţie. Trebuie reamintit că pentru prevenirea faptelor de corupţie, CNAIR şi DGA desfăşoară periodic cursuri de pregătire şi prevenţie cu personalul angajat, în baza unui protocol de colaborare încheiat între cele două instituţii”, transmite CNAIR.

                                                                                                        Adina Bucur Silav