4.8 C
București
marți, 19 martie 2024 - 6:37
No menu items!

Percheziții DNA la Consiliul Județean Brăila și la locuința lui Bunea Stancu. El este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese UPDATE

spot_img

Ancheta vizează contracte derulate de Consiliul Județean Brăila

perchezitii

  • UPDATE

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Bunea Stancu, la locuinţa şi la biroul căruia se fac percheziţii vineri, este cercetat de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, ambele infracţiuni în formă continuată, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Faptele penale care ar fi fost comise de Bunea Stancu sunt legate de atribuirea unor contracte de către CJ Brăila unor firme care, în prezent, ar deţine monopolul lucrărilor pe bani publici din judeţ. Una dintre aceste firme, spun aceleaşi surse, este controlată chiar de preşedintele CJ Brăila. Prejudiciul estimat până acum în dosar se ridică la trei milioane de lei, susțin aceleași surse.

Anchetatorii susţin că licitaţiile s-au desfăşurat astfel încât firmele respective, trei la număr, să fie declarate câştigătoare.

De pildă, la licitaţia pentru contractul având ca obiect „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” s-au înscris patru ofertanţi. Deşi niciunul dintre aceştia nu îndeplinea condiţiile prevăzute în caietul de sarcini şi documentaţia de atribuire, comisia de evaluare a ofertelor a decis respingerea ofertei depuse de societatea comercială care oferea preţul cel mai mic, unul inferior celui oferit de firma controlată de Bunea Stancu. Astfel, arată aceleaşi surse, a fost inevitabilă declararea firmei controlate de Bunea Stancu drept câştigătoare, întrucât celelalte două firme ofertante aveau preţuri mai mari decât cel oferit de aceasta.

Un alt contract, pentru reabilitarea a trei drumuri judeţene, a fost atribuit unei firme din Galaţi, deşi un alt ofertant, din Bucureşti, oferise preţul cel mai mic – criteriul principal de evaluare a ofertelor.

Anchetatorii susţin că asta s-a întâmplat urmare a interpretării în mod voit a condiţiilor de calificare în favoarea firmei din Galaţi. Mai precis, oferta firmei bucureştene a fost declarată neconformă şi inacceptabilă, deoarece aceasta „nu a făcut dovada deţinerii unei staţii de producţie a mixturilor asfaltice cu fibre de celuloză, la distanţa luată în calcul în devizul prezentat autorităţii contractante”. Asta deşi, spun tot anchetatorii, firma din Capitală „a menţionat că transportul mixturii asfaltice se face de la Buzău, şi nu de la Jilava (aşa cum se menţiona în oferta depusă), fapt ce a influenţat oferirea celui mai mic preţ, membrii comisiei de evaluare a ofertelor au apreciat că aceste precizări sunt de natură a modifica propunerea tehnică”.

Legat de aceeaşi situaţie – au adăugat aceleași surse – gestionarea defectuoasă a bugetului local a condus şi la refacerea lucrărilor de asfaltare, în perioada de garanţie a lucrărilor efectuate.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează joi dimineață percheziții la sediul Consiliului Județean Brăila și la locuința șefului instituției, Bunea Stancu.

Ancheta vizează contracte derulate de Consiliul Județean Brăila. Descinderile sunt coordonate de către procurorii DNA.

Ce avere are Bunea Stancu

Potrivit declaraţiei de avere completată în aprilie 2014, președintele CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu deţine şapte terenuri intravilane în municipiul Buzău, în suprafaţă totală de peste 11.500 de metri pătraţi. De asemenea, el are un apartament, trei case de locuit, dar şi un spaţiu comercial de 242 de metri pătraţi. Preşedintele CJ Brăila a declarat bijuterii în valoare totală de 13.000 de euro, cele mai multe anchiziţionate în perioada 1974 – 2005, restul fiind din perioada 2005 – 2013.

Gheorghe Bunea Stancu deţine patru depozite bancare, două din anul 2009, la BCR Brăila, de câte 61.705, 75 lei, unul tot la BCR Brăila din 2004 în valoare de 746.492, 85 şi unul la Unicredit Ţiriac Bank, în valoare de 735.986, 74, din anul 2012.

Președintele CJ Brăila mai are, potrivit declaraţiei de avere, acţiuni la o societate comercială şi la cinci SIF-uri. Astfel, social-democratul are 62, 5 la sută acţiuni la societatea Bursagrirom SA Brăila, la SIF Banat Crişana are 2.643 de acţiuni, la SIF Moldova deţine 12.565 de acţiuni, la SIF Transilvania 3.475 acţiuni, la SIF Muntenia 16.132 acţiuni şi la SIF Oltenia 4.477 acţiuni.

La venituri, şeful CJ Brăila a trecut în declaraţia de avere indemnizaţia de preşedinte al CJ Brăila în cuantum de 55.356 de lei, în timp ce soţia sa, Gheorghe Bunea Tanţa, care este educatoare la o grădiniţă din municipiul Brăila, are venituri de 26.044 lei.

La venituri din alte surse, Bunea Stancu are o sumă de 540 de lei însemnând indemnizaţie de la Comisia pentru Autorizarea Împrumuturilor.

Bunea Stancu nu are datorii şi nici nu a primit cadouri şi nu a beneficiat de servicii sau alte avantaje în mod gratuit.

Potrivit declaraţiei de interese, Gheorghe Bunea Stancu este acţionar la Bursagrirom SA Brăila, cu 62,5 la sută, şi are acţiuni la cinci SIF-uri.

În plus, este preşedinte al Centrului de Informare şi Documentare, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Dunărea, preşedinte al Asociaţiei Eco Dunărea Brăila, preşedinte al Asociţiei Handbal Club Brăila, preşedinte al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor, preşedinte al Grup Local pentru Promovarea şi Dezvoltarea Zonei Pescăreşti Brăila dar şi membru în Consiliul de Dezvoltare Regională regiunea sud-est, fără a fi trecute şi beneficiile ce rezultă în urma acestor funcţii.

Gheorghe Bunea Stancu și-a înscris în declarația de interese şi funcţiile politice. Astfel, el este preşedinte al PSD Brăila, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, dar şi membru al BPN-PSD şi preşedinte al Comitetului Financiar al PSD.

C.A.