5.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:38
No menu items!

Pentru siguranța deținuților sau a scutului de la Deveselu? Penitenciarul de la Caracal nu se mai construiește

spot_img

Ministerul Justiției a decis să renunțe la construirea unui penitenciar la Caracal, pentru că era foarte aproape de scutul antirachetă de la Deveselu.

Ministrul justiției, Raluca Prună, a precizat, marți, că proiectul a fost oprit deoarece viitorul penitenciar ar fi fost construit la aproximativ doi kilometri de baza de la Deveselu. Explicația este că nu se poate construi în raza bazei deoarece trebuie să fie un perimetru de siguranță de 5 km. În prezent se caută o nouă locație deoarece fondurile există.

În 19 august 2015, Guvernul a autorizat Ministerul Justiției să efectueze cheltuieli pentru achiziția de studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în comuna prahoveană Berceni și în municipiul Caracal din județul Olt. Potrivit comunicatului de la acea dată, decizia a fost luată în cadrul ședinței de guvern, fondurile necesare achiziției celor două studii, în valoare de un milion de lei, fiind suportate din bugetul aprobat al Administrației Naționale a Penitenciarelor din sumele alocate prin Hotărârea de Guvern 196/2015. Banii se vor distribui în mod egal pentru achiziția celor două studii. „Cele două penitenciare vor dispune de o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, construite respectând standarde impuse de Uniunea Europenă. Conform acestora, se va asigura o suprafață de 4 mp pentru o persoană privată de libertate cazată la comun, respectiv 9 mp pentru o persoană privată de libertate cazată individual”, preciza Guvernul.

Andrei Tudor