4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 4:19
No menu items!

Pensiile militare NU cresc de la 1 ianuarie

spot_img

Guvernul a decis să amâne până la 1 septembrie 2021 indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflaţiei. Decizia de amânare a fost motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Anunțul a fost făcut de ministrul apărării, Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu reprezentanţi ai militarilor în rezervă şi retragere, care a avut loc marți, la sediul MApN.

La întâlnire au participat preşedintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, şi cu generalul-locotenent (rtr.) Neculai Băhnăreanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere.

„Referitor la promovarea Proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, PL-x 199/2020, aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, a fost reafirmat sprijinul comun al tuturor celor prezenţi pentru promovarea acestui act normativ, respectând principiile agreate anterior, referitoare la înlăturarea discriminărilor existe în prezent şi la crearea unui cadru adecvat actualizării şi recalculării pensiilor militare”, mai precizează sursa citată.

Ministrul Ciucă a spus, de asemenea, că legea pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat va fi aplicată începând cu luna februarie 2021, existând resursele bugetare necesare.

„La finalul întâlnirii, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat, împreună cu cei prezenţi, posibilitatea ca militarii activi, în rezervă şi retragere să se poată imuniza împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare ale Ministerului Apărării Naţionale. S-a decis astfel ca instituţia militară să pună la dispoziţia militarilor această facilitate, numai dacă aceştia vor dori să se vaccineze”, mai precizează MApN.