13.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 20:07
No menu items!

Patru cetăţeni ungari au primit interdicție un an în România

spot_img

HVIM

Patru cetăţeni ungari, printre care doi membri Jobbik, au interdicţie de a intra în România, pentru o perioadă de un an, a anunţat, luni seară, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Cei patru sunt Tyirityán Zsolt – membru al organizaţiei „Oastea Haiducilor”, Zagyva Gyorgy Gyula – membru Jobbik şi al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Szavay Istvan – membru Jobbik şi Mikola Bela – membru al organizaţiei „Noua Gardă Ungară”, faţă de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, în vederea declarării acestuia ca indezirabil, a precizat Dajbog.

Referitor la aceste persoane există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a Românie.

Monica Dajbog

purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne

Interdicţia a fost dispusă „cu scopul preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta grav ordinea publică pe teritoriul României”, a mai spus Dajbog.

Oficialul MAI a subliniat că interdicţia a fost dată în urma unor „activităţi specifice de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi a securităţi naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale”.

Prevederile legale în baza cărora au fost realizate aceste activităţi sunt: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102 din 14 iulie 2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, republicată; Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, cu respectarea legislaţiei comunitare relevante, respectiv Directiva 38/2004/CE privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora, precum şi Regulamentul 562/2006 de instituire a unui Cod Comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen).

Monica Dajbog

purtător de cuvânt al MAI

Totodată, Dajbog a anunţat că “instituţiile abilitate au în atenţie şi alte persoane care desfăşoară în mod sistematic, pe teritoriul României, astfel de acţiuni care contravin normelor comunitare şi legislaţiei naţionale în materie”.

„Autorităţile române sunt hotărâte să aplice cu fermitate legislaţia în vigoare în toate cazurile în care cetăţenii altor state, prin declaraţii publice sau orice alte acţiuni desfăşurate pe teritoriul României, încalcă în mod direct sau instigă la nerespectarea Constituţiei şi a legilor ţării”, a mai spus oficialul MAI.

Monica Dajbog anunța vineri că Ministerul Afacerilor Interne a cerut nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, considerate extremiste – Noua Gardă Ungară, Mișcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor și Jobbik – urmând să fie făcute demersurile necesare pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili.

 D.M.