13.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 19:44
No menu items!

Partidul extremist Jobbik cere Parlamentului ungar să răspundă acțiunilor ”anti-maghiare” ale României

spot_img

Partidul Jobbik din Ungaria, de orientare naționalist-radicală, a cerut Parlamentului de la Budapesta să răspundă la ceea ce a numit acțiuni ”anti-maghiare” și ”ilegale” împotriva maghiarilor din ”Ținutul Secuiesc” din partea autorităților României, potrivit agenției MTI.

Gábor Vona (foto), liderul Jobbik, le-a solicitat Comisiilor de politică externă și de coeziune națională să-l audieze într-o sesiune comună pe ambasadorul României, în legătură cu ”o serie de acțiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare”.

Vona a afirmat că guvernul Ungariei și diplomația ungară au fost tăcute față de ”abuzul de putere” și de ”violările grave” ale drepturilor colective ale comunităților maghiare din diaspora. Liderul extremist a mai afirmat că ”arestarea nejustificată” a liderului Mișcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Târgu Secuiesc și ”hărțuirea” grupurilor maghiare ”nu pot rămâne fără răspuns” din partea Ungariei.

Pe 1 decembrie, Istvan Beke, membru al HVIM, a fost arestat pentru tentativa de organiza un atentat terorist în Târgu Secuiesc.

Pe 30 decembrie, Zoltan Szocs, liderul HVIM din Transilvania, a fost arestat în aceeași cauză, pentru instigare la terorism.

V.B.