22.5 C
București
vineri, 21 iunie 2024 - 3:51
No menu items!

Liderul „Mişcării de tineret 64 de Comitate”, reţinut în dosarul bombei de 1 decembrie

spot_img

Szocs Zoltan, lider al grupării naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, a fost reținut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizației să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze la Târgu Secuiesc în timpul manifestațiilor de Ziua Națională a României.

Patru dintre reşedinţele lui Szocs Zoltan şi ale apropiaţilor lui, printre care şi un primar dintr-o comună din Covasna, tatîl concubinei acestuia, au fost percheziţionate de procurorii DIICOT. Bărbatul a fost adus, marţi seară la Bucureşti şi audiat, iar miercuri dimineaţă a fost reţinut de anchetatori.

Procurorii au extins cercetările în dosarul în care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusă începerea urmăririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive. Anchetatorii au stabilit că în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale de 1 Decembrie.

„Promotor al sloganului ‘Ținutul Secuiesc nu e România!’ și convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mișcarea de Tineret 64 de Comitate — HVIM, „trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”, în calitatea deținută de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, Zoltan le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

Potrivit interceptărilor, 20 de dispozitive explozive ar fi trebuit să fie montate în timpul defilării, iar acestea urmau să fie declanşate simultan, „să producă mult fum” şi să provoace panică.

Vă închipuiți, tocmai când defilează… trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan… ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună… parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul… toată lumea ar vorbi de noi. Să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă!

referat cu propunere de arestare

La data de 13 octombrie 2015, Szocs Zoltan a părăsit România, revenind în țară la data de 20 decembrie 2015. Ulterior acestui moment, el a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei lui Beke Istvan și a celorlalți participanți la ședința din data de 10 octombrie 2015, în vederea adoptării unei poziții publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării lui Beke Istvan.

Tot în acest dosar, Beke Istvan, cetățean român de etnie maghiară, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, el fiind acuzat că intenționa să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.