16.5 C
București
marți, 21 mai 2024 - 9:32
No menu items!

Parlamentul Turciei aprobă intervenția militară în afara țării

spot_img

Parlamentul Turciei a aprobat, joi, cererea Guvernului pentru trimiterea de trupe militare în afara graniţelor ţării. Solicitarea Guvernului turc a fost făcută în cadrul unui memorandum în care se afirmă că „acţiunea agresivă” întreprinsă de forţele armate ale Siriei împotriva teritoriului turc reprezintă o ameninţare serioasă pentru securitatea naţională.

Vicepremierul turc Besir Atalay a precizat, după ședința Parlamentului, că „unda verde” dată de puterea legislativă nu reprezintă un mandat pentru guvern să declare război Siriei având un caracter „disuasiv”. Vicepremierul Atalay a mai menționat că Siria a prezentat scuze Turciei după tirul de obuze care a ucis cinci civili într-o localitate de frontieră din sud-estul Turciei şi a promis că un astfel de incident nu va mai avea loc. „Partea siriană admite ceea ce a făcut şi se scuză. Ei garantează că un astfel de incident nu se va repeta”, a declarat presei Atalay
Textul a fost adoptat de 320 de deputaţi, 129 votând împotrivă (din 550 de deputaţi), în Adunarea Naţională, care s-a întrunit în sesiune specială cu uşile închise.
Votul Parlamentului turc survine la o zi după un grav incident de la frontiera Turciei cu Siria, soldat cu moartea unor civili turci şi care a provocat o ripostă din partea Ankarei.