6.9 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 2:46
No menu items!

Parlamentul nu poate decide cine reprezintă România la Bruxelles

spot_img

Parlamentul nu poate stabili cine dintre președinte și premier merge la Consiliul European pentru a reprezenta România. Așa a statuat, miercuri, Curtea Constituţională în urma unei sesizări depuse de senatorii PDL.

Judecătorii au stabilit, astfel, că această prevedere legislativă nu este constituțională, admițând în parte sesizarea PDL.

Plenul Senatului a adoptat, la sfârșitul lunii iunie, Legea privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord. Judecătorii constituționali au constatat că articolele 3, 18 şi 19 încalcă legea fundamentală.

Potrivit modificărilor aduse în comisiile reunite, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau premierul.

Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi instituţia prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

Proiectul prevede că, în situaţia în care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.

 

FOTO ghimpele.ro